Verdens beste restaurant
Maaemo er blant matnerdenes favorittrestauranter

Maaemo er blant matnerdenes favorittrestauranter

Norges eneste trestjerner har klatret opp til 24. plass på matnerdelisten OAD.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2016 - 17:56

Maaemo er dermed nummer fem i Norden i henhold til OAD – Opiniated about dining – som er summen av 4.500 matnerders vurdering. Blant de fem beste er det sågar to skandinaviske restauranter, Noma og Fäviken, hvilket bekrefter hvor sterkt det nordiske kjøkkenet står blant opinionsdannerne.

Dette er innholdet i det nordiske kjøkkens manifest

Listen som omfatter 200 europeiske restauranter teller 11 danske, sju svensker, men bare én norsk (etter at Ylajali stengte).

Bak OAD står initiativtaker matbloggeren Steve Plotnicki. Det som skiller OAD fra andre lister er at matbloggerens erfaring vektes. Det betyr at en som leverer eksempelvis 200 restaurantanmeldelser i året, får større betydning enn en som leverer 50. 2015-listen var basert på 160.000 anmeldelser utført av 4.500 personer. Det årlige gjennomsnittet ligger altså på 35 anmeldelser per deltaker.

Helt i topp i Europa ligger franske L’Arpège med spanske Azurmendi som nummer to. Dermed er rekkefølgen i toppen byttet om. Men begge disse pustes altså i nakken av Noma og Fäviken som spratt opp fra henholdsvis niende og 11. plass siden i fjor.

Derfor er Fäviken så spesiell

Maaemo hadde et tilsvarende kraftig byks, fra 32. til 24. plass.

Se hele listen her

Listen av USAs beste lanseres senere i år. På topp i Japan ligger Sushi Saito.

Dette er kokkenes favorittrestauranter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her