Makedonsk lammelår og Irish Cream is-pai

Påskeaften var dagen for farging av påskeeggene. Det ble brukt  plantefarger som løkskall til gule egg, rødbeter til lilla egg, kaffe til brune egg osv. I mange deler av Europa er dét å gi bort dekorerte egg symbolisert som ønske om vennskap. Med et
Redaksjonen
01 April 2001 - 14:46

Makedonsk lammelår
1 lammelår utbenet
1 ss olivenolje
1 ss fransk sennep
4 ansjosfileter
1 ss knuste pepperkorn
1 ss finhakket rosmarin og timian
8 hvitløkskløfter

Ben ut steken (eller be slakteren gjøre det) og skjær bort alt overflødig fett. Spekk låret med hvitløk, ved å bruke en kniv til på stikke små hull i låret. Hullene fylles med hvitløkfedd. Kjør olje, ansjos, sennep, pepper, rosmarin og timian med et dryss salt i en hurtigmikser til en puré. Smør denne pureen på lammelåret. Varm opp stekeovnen til 180 grader. Sett steken i ovnen og stek den i ca tre timer til 76-77 grader - eller til den er rosa. Bruk gjerne stekepose. Sjyen skal du bruke til sausen.

La steken hvile i 10 min. før den skjæres opp i tynne skiver. Kok ut langpannen (el. bruk kraften fra stekeposen) og bruk den som sjy el. bruk den som grunnlag til saus. Server med poteter, soppstuing og dampede grønnsaker og mintgelé.

Drikkeforslag:
Rosso di Montalcino 1998, Toscana (Castello Banfi) kr 159,20 (varenr 13785, bestillingsuvalg). Vinen har en dyp rød farge, flott fruktig duft med nydelig kirsebær- og fatpreg. Saftig smak, fin rikdom og balanse, behagelig og godt integrert fatpreg i finishen.

Irish Cream is-pai
10 porsjoner
1 pk Digestive- kjeks
ca 120-150 g smeltet smør
ca 150 g kokos
ca 120 g smeltet sjokolade
1 boks Irish Cream iskrem
evnt. litt rum

Knus kjeksene og bland dem med det smeltede smøret. Kle en kakeform 28 cm med bake papir, og press deigen ut i bunnen. Sett den deretter til avkjøling i kjøleskapet.

Smelt sjokoladen over vannbad, og bland i en del av kokosen. Når sjokoladeblandingen er lunken, tilsett ca en fjerdepart av isen. Bland godt og ha det over bunnen som bør ha blitt fast og hard. Sett det i fryseren slik at det blir kaldt. Myk deretter opp resten av isen med en food processor eller annen egnet redskap. Ha isen over sjokoladelaget og la den stå i fryseren til den er blitt stiv. Varm opp resten av kokosen i ovnen eller i en kjele til den blir gylden, la den kjøle seg ned og la det ligge som en topp på toppen av kaken. Om du ønsker, kan du til slutt dryppe et par dråper rom over.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her