Ukens drink
Slik mikser du den originale margaritaen
Foto: (skodonnell)

Slik mikser du den originale margaritaen

Margarita en av de aller mest kjente og myteomspunne drinkene. Om du lurer på hvorfor drinken har fått dette navnet, les videre.
29 September 2023 - 12:00

Medvirkende til tequilaens suksess på det amerikanske markedet under den andre verdenskrig var en kreativ bartender som, inspirert av en kvinnelig tequilaelsker, mikset en cocktail, som han også kalte opp etter damen. Nemlig Margarita. Enkelte hevder at kvinnen var 40-tallets store Hollywood-stjerne Rita Hayworth. Hennes egentlige fornavn var Margarita. 

Dette er en av mange teorier bak navnet og opprinnelsen til denne myteomspunne drinken. 

Margarita var for øvrig et av det mest populære kvinnenavnene i mellomkrigstiden, så i tiden etter krigen da drinken fikk sin første storhetstid, var det naturlig nok mange vakre Margaritaer.

Navnet og drinken ble ofte forbundet med noe forfriskende og forførende. En av dem som bærer navnet og som knyttes til en av de mange teoriene til opprinnelsen, er sosietetskvinnen Margaret Sames som bodde og virket i tropeparadiset Acapulco i Mexico. Her levde hun ved slutten av 1940-tallet et hektisk partyliv sammen med sin ektemann. Hun hevdet å ha fått idéen til drinken da hun var på jakt etter en ny, forfriskende drink å servere sine gjester.

Fordelen med drinken var visstnok i følge henne selv at den kunne hun nyte flere av uten å bli beruset. 

Se alle våre andre oppskrifter på margarita

Dette er én av utallige forklaringer på hvem som har æren av å ha skapt en av verdens mest kjente cocktails.

Det som er helt sikkert er at den tilhører kategorien sours, og nærmere bestemt New Orleans Sours som også omfatter Sidecar og Cosmopolitan. Alle disse drinkenes utgangspunkt var Brandy Crusta som ble skapt av Joseph Santina så tidlig som i 1852 på hans Jewel of the South i New Orleans. Crusta peker på sukkerranden på glasset. En annen forskjell til de andre cocktailene, er at Brandy Crusta inkluderte maraschino (kirsebærlikør) som var nærmest obligatorisk i datidens oppskrifter.

De eldste kilder til bruken av Margarita-navnet for drinken er rundt 1930. Felles for alle er at de alltid involverer tequila. 

Les om hvordan tequila lages her

Original Margarita drinkoppskrift

Original Margarita drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fukt kanten på et cocktailglass med en limebåt. Sett det i fryseren.
  2. Dypp glasset i knust fingersalt. Knips av de overflødige.
  3. Ha ingrediensene i en shaker med isbiter. 
  4. Du kan også røre drinken i et røreglass med isbiter. 
  5. Sil over i det avkjølte cocktailglasset. 
  6. Server uten is. Pynt med en limebåt.

Tips: I stedet for triple sec kan du bruke Cointreau

Her finner du 20 andre forskjellige oppskrifter på margarita

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her