Mat under åpen himmel

På sommerens fridager vil vi spise der vi trives best, - om det er i hengekøyen, på terrassen, på stranden eller piknik i det grønne.

Mye kan enkelt kjøpes, men det smaker kanskje litt ekstra hvis du har forberedt noe selv hjemme.

Salater, paier, en kald suppe, deilig bakst, eller påsmurte spennende brød, en ostebit, litt frukt og grønnsaker, - mulighetene er mange. Det er mange muligheter, og det er mye mat som enkelt kan fraktes med til de ulike spisesteder. Velg noe som kan friste din smak, og oppfordringen er, - spis hvor du er!

Iskalde pikniktips
Dypfrys fulle kartonger med isdrikker og små juice og de fungerer utmerket som kjøleelement i termobagen. Dessuten er det ingen risiko at kaffe-melken surner. En termos er også perfekt for å holde for eksempel en islatte eller en suppe kald og god.
 
Generelle drikkeforslag
Viner som passer til alle rettene nedenfor er eksempelvis Valle d'Oro Cerasuolo (44019) eller C.F.N. Viognier 2010 (20167) .

Fetacouscous med mynte

Fremgangsmåte

Lag couscous som anvist på pakken, men i buljong.
Rør i smøret og la det avkjøles. Ha i terninger av fetaost og agurk i biter og bland det i couscousen. Kok asparges i lettsaltet vann ca. 5 minutter og avkjøl, kutt den i biter. Rør i oliven, pepper, gressløk, asparges og salat. Bland sammen dressingen av rømme, honning, mynte og salt. Server den til salaten. Den har godt av å trekke ca. 1 time før den brukes. Server gjerne godt brød til, eventuelt spekemat eller grillet kylling.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spinat- og potetsalat

Fremgangsmåte

Skyll spinaten og del bladene i biter. Skrell potetene og skjær dem i skiver, skjær løken i tynne skiver. Hakk valnøttene grovt. Skjær eller riv osten. Bland spinat, poteter og løkringer i en bolle, strø over valnøtter og ost. Bland ingrediensene til dressingen. For å ha med på piknik er det lunt å oppbevare dressingen for seg selv og helle den over rett før servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ciabatta

Fremgangsmåte

Varm yoghurt, vann og olje til ca. 37 °C, rør gjæren ut i blandingen. Tilsett salt og mel, deigen skal være ganske løs og arbeides vel og lenge, 8 - 10 minutter i kjøkkenmaskin. Settes til heving under plast ca. 60 minutter. Ha bakepapir på stekeplate og mel det. Ha deigen på brettet og form en deig ca. 20x30 cm, med melet hand. Halver deigen fra langsiden og skjær 4 brød av hver halvdel. La brødene heve ca. 30 minutter under plast. Stekes nederst i ovnen, avkjøles på rist.
 
PS: Skal du smaksette brødene må du tilsette "fyllet" før du har i melet. Lag en deig og varier eventuelt fyllet slik at du får flere varianter. Ciabatta er godt med pålegg til lunch og fint å ha med på piknik. Varier fyllet med oliven, soltørkede tomater, ost, nøtter eller krydder. Yoghurt i deigen gjør brødet spesielt saftig. I stekeovnen: 200 °C, ca. 20 minutter

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Avocadosuppe

Fremgangsmåte

Kok opp buljongen og avkjøl den. Visp fløten, Del avocadoen, ta ut steinen og fruktkjøttet fra skallet. Kjør kjøttet i food processor med sitronsaften. Bland i vin, kald buljong, salt og pepper og til slutt kremen. Skal du ha med suppen på piknik frakter du den med i en termos. Ta med 1skive sitron til hver og rognkjeksrogn. Hell suppen i dype tallerkener og legg sitronskive med rogn på på toppen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Minipaier med fetaost

Antall porsjoner

16 stk

Ingredienser

2.5 dl
100 g
1 ss
Fyll
100 g
3 stk
1 krm

Fremgangsmåte

Ha mel og smør i en food processor og la maskinen gå noen sek. slik at det blir en grynet masse. Samle alt sammen til en deig med hendene og trykk deigen ut i 16 engangsaluminiumsformer. La formene stå kjølig ca. 30 minutter. Mos osten og del tomatene i to. Visp sammen egg, fløte, salt og pepper. Fordel osten i formene og hell over eggeblandingen. Legg ½ tomat i hver form. Stek paiene midt i ovnen, 225 °C, 18 - 20 minutter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessert
Som en avrunding på måltidet smaker det godt med ost og frisk frukt. Det finnes også mange ferdige desserter som er enkle å ta med i kurven. En kake som passer godt til piknik er brownies, gjerne servert med en klatt rømme eller crème fraîche.

Brownies

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele. Bryt sjokoladen i biter i smøret og la det smelte. Bland mel, bakepulver, vaniljesukker og kanel. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland først det tørre i eggedosisen deretter smør/sjokoladeblandingen. Hell deigen i en bakepapirkledt langpanne (20*30), fordel nøttene over røren og stek kaken midt i ovnen ved 200 °C, ca. 15 minutter. Den skal fremdeles være litt løs. Avkjøles før den skjæres i biter.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Islatte

Antall porsjoner

1

Ingredienser

Fremgangsmåte

Smaksett 1 dl nybrygget espresso eller sterk kaffe med 1-2 ts sukker og avkjøl blandingen. Bland kaffe med 1 dl kald melk og 4 isbiter. Helles opp i glass.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

 
Kilde: TINE Kjøkken
Foto: Astrid Hals

Forsiden akkurat nå

Til toppen