Det er første gang i Matprisens 12 år lange historie at prisen for Årets kjøkken går til en veikro. «Prisen Årets kjøkken handler om at man serverer sine gjester smakfulle og bærekraftige måltider enten man er liten eller stor, serverer få eller mange.»
Kriteriene for Årets kjøkken-prisen er et kjøkken som «serverer sine gjester smakfulle og bærekraftige måltider, arbeider kreativt med råvarer og smaker, og formidler kunnskap og inspirasjon om matproduksjon – både til gjester og andre kjøkken.»
Selv kaller trioen på bildet over, fra venstre: Kjøkkensjef Øystein Næss, daglig leder Ulf Overå og assisterende daglig leder Henriette Hvidbergskår Bjarvin, sin arbeidsplass en tradisjonsrik veikro med blikket fremover:
«Vi hos Mortens Kro har holdt på med det vi kan best, nemlig å lage kvalitetsmat, helt siden 1965. …vi tror på at tradisjon og bærekraft kan gå hånd i hånd. Vi lager mat fra bunnen av, med fokus på lokale råvarer, gode smaker og miljøvennlige valg. Vårt mål er å skape ekte matopplevelser som gleder både mennesker og natur.»
Henriette Hvidbergskår Bjarvin forteller at de startet med Grønt Punkt Norge i 2010, Debio og Miljøfyrtårn-sertifisering fra 2014, MSC i 2018 og til slutt Svanemerket i 2023.
I tillegg til disse sertifiseringene jobber de både med Fairtrade og TooGoodToGo.
Mortens Kro er med andre ord et sted som viser at «veikromat» også lar seg kombinere med bærekraftige valg av råvarer og ikke minst tilberedning fra bunnen av.
Så er da også Mortens Kro en veldig populær restaurant – åpent sju dager i uka, for lunsj og (tidlig middag) – og parkeringsplassen er alltid full.
Årets kjøkken er en av mange priser i den årlige kåringen Matprisen som er i regi av Debio.