Med disse burgunderne glemmer du at det ikke er pinot noir det er snakk om

Med disse burgunderne glemmer du at det ikke er pinot noir det er snakk om

Beaujolais er en del av Burgund, og gamay gir en annen fruktkarakter, men i noen tilfeller overskygger selve terroiret druens fruktige egenskaper.

Slik er det med vinene til Jean-Louis Dutraive på Domaine de la Grand' Cour midt i hjertet av Beaujolais-cruet Fleurie som igjen er hjertet av Beaujolais, omkranset som Fleurie er av de to andre prominente cru-ene Morgon og Moulin-a-Vent.

 

Fra vingårdens monopolvinmark, en såkalt clos eller innhegning på 6,4 hektar, kommer Dom. de la Grand'Cour Fleurie Clos de la Grand Cour 2018 som er en kraftpakke av en beaujolais, men likevel med Fleuries iboende eleganse og gode lagringspotensial. Den henter sin kraft fra granittjordsmonnet som kjennetegner Fleurie. Når vi får vite at den er laget av de yngste vinstokkene i vinmarken, og at de er gjennomsnittlig 45 år gamle, kan vi bare spekulere i hvordan utgaven laget av druer fra de aller eldste og 80 år gamle plantene, smaker. Den er nemlig ikke tilgjengelig i Norge.

 

Det er derimot produsentens Dom. de la Grand'Cour Brouilly Vieilles Vignes 2018 som får druer fra mer enn 60 år gamle planter, fra en 1,7 hektar stor parsell de eier i dette cru-et, et par mil lenger sør.

Det har gitt en virkelig kompleks og jordsmonnspreget, hvor fruktigheten er godt pakket inn i terroiravtrykket, men som også er elegant med fin syrefriskhet og finslepne tanniner. Dette er en vin som tåler minst 12 år i kjelleren og som på grunn av jordsmonnet med kalkholdig leire minner mest om en nordburgunder av de to. Det er dessuten jordsmonnet som skiller Brouilly fra cru-ets "indrefilet" Côte de Brouilly - hvor jordsmonnet er svært karaktersterkt av vulkansk opprinnelse med innslag av granitt og skifer.

Jean-Louis Dutraive med barna som alle jobber aktivt på eiendommen. Fra venstre: Lucas, Justin, Jean-Louis, Ophélie. Foto: 

Her kan du lese mer om Côte de Brouillys viner

2018-årgangen ga maks uttelling for vinbøndene i form av god modning i frukten og stor konsentrasjon på grunn av små druer, men også god syre og tanninstruktur som borger for vin med lagringspotensial. Som Grand'Cours viner så godt dokumenterer.

Her kan du lese om 2018-beaujolaisene da de var nye

Vinmarken Le Clos de la Grand Cour ligger foran eiendommen i Fleurie. Foto: 
Domaine de la Grand' Tour er en av de eldste i Fleirue. Foto: 
  Foto: 
Vinene som selges i Norge som den til venstre, lages av deres egne druer, mens de to andre er fra negociantvirksomheten. Foto: 

Jean-Louis Dutraive overtok ansvaret for den tradisjonsrike vingården (en av de eldste i Fleurie) etter faren i 1989, og har fulgt i denne fotspor når det kommer til naturlig tilnærming både i vinmark og vinkjeller. Det betyr bruk av sementtanker til gjæringen som skjer med druenes egne gjærsopper og med hele klaser, den for området veldig klassiske metoden karbonisk maserasjon.

Her kan du lese om han som fant opp denne metoden

Den bringer fram fruktigheten i vinen, men terroiret, de lave avlingene, fraværet av svovel og modningen på det fine bunnfallet i brukte eikefat av ulik størrelse og at vinene verken klares eller filtreres, sørger for at resultatet blir alt annet enn fruktig.

Alt høstes for hånd hos Domaine de la Grand'Cour.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Dom. de la Grand'Cour Brouilly Vieilles Vignes 2018

Produsent:
J-L. Dutraive-Dom. Grand'Cour
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
369,00 kr
Varenummer:
10159301
92 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Dom. de la Grand'Cour Fleurie Clos de la Grand Cour 2018

Produsent:
Dom. de la Grand Cour
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
369,00 kr
Varenummer:
6821901
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen