Drikke
Mener hver fjerde flaske italiensk rødvin er juks

Mener hver fjerde flaske italiensk rødvin er juks

Aldo Steccanella mener at de populære appassimentovinene er ren svindel. De utgjør minst 25 prosent av all italiensk rødvin fra Vinmonopolet.
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2015 - 12:10

Den tidligere vinhandleren Aldo Steccanella har gjort det til sin livsoppgave å slåss mot vinstilen appassimento som han mener er konstruert og ulovlig og på sikt vil ødelegge for amarone.

Den ultimate kosevinen

Og han legger deler av ansvaret på monopollandene Norge, Sverige, Canada og Finland som etterspør denne vintypen, som han mener ikke tilhører Venetos vintradisjon.

Appassimentovinen er gjennomgående søte og med alkohol på rundt 14-14,5 prosent. Perfekt for den særnorske vinkosen.

Men han retter skytset like mye mot de store meningsførende produsentene i Veneto som Tommasi, Masi og Allegrini, for at de lar dette skje.

Like ille i Norge

Det er særlig svenskene som etterspør appassimentovinene: Minst 12,6 millioner liter av det totale salgsvolumet for Italia på 52 millioner liter er appassimento i henhold til et søk utført av Systembolagets innkjøper Sebastian Braun. Det betyr drøyt 24 prosent av både volum og salgsverdi. Vi snakker altså om en omsetning på minst 1,14 milliarder SEK. Med andre ord et enormt marked.

Også amarone utsettes for svindel

Bestselgeren Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro solgte alene 3,15 millioner liter og dro inn 225 millioner kroner i 2014.

Slik smaker en av svenskenes mest populære vin

Denne vinen er en basisvare også på Vinmonopolet og beskrives som «Vinifiert gjennom appassimento-metoden som bl.a. innebærer tørking av druer, lang maserasjon og langsom gjæring.» Druene oppgis å være negroamaro, merlot, primitivo og malvasia uten stedsangivelse. Den svenske importøren opplyser imidlertid Veneto, men siden druemiksen er mer typisk for Puglia, er sannsynligheten større for at det er der vinen egentlig kommer fra.

Har endret navn

Situasjonen er like «ille» i Norge. Her utgjør viner med appassimento og passolignende ord (ikke ripasso) i navnet minst 3,3 millioner liter eller 25 prosent av salget av italiensk rødvin. Tallet er enda høyere om man går inn på hver enkelt etikett. Det finnes et utall av variasjoner over navnet appassimento og passo.

Både Tommasi og Allegrini har valgt å endre navn på sine appassimentoviner. Allegrini har endret til Bel Passo og storselgeren fra Tommasi heter nå Graticcio Appassionato. Denne vinen solgte alene nesten 1,3 millioner liter på Vinmonopolet i fjor. Og i følge Vinmonopolets sider er druene tørket i 30-40 dager. Men det står ikke noe om opprinnelse. På den svenske imortørens sider er derimot Veneto oppgitt.

Få lever opp til kravet i loven

Så populær er appassimentovinene blitt at verken de lokale vinmyndighetene i Veneto (Consorzio Tutela Valpolicella DOC) eller «konkurrenten» Famiglie dell'Amarone d'Arte, ifølge Steccanella, ikke gjør nok for å stoppe utviklingen. Han mener de derimot ser gjennom fingrene med at Appassimento IGT delle Venezie snylter på den stolteste tradisjonen i Veneto, nemlig amarone og recioto.

Denne produsenten rister på hodet over fenomenet 

Appassimento er nemlig ingen vinstil, men en metode, altså vin laget av druer som er tørket. For amarone og recioto er 100 prosent av druene tørket, for vinene av typen Appassimento IGT delle Venezie er kravet (på papiret) 40 prosent og to måneders tørking, men det er svært få som overholder dette kravet.

Siquria Spa som driver med antisvindelskontroller, mener deres målinger viser at så lite som 5 prosent av vinen har vært gjennom den påkrevde tørkingen.

Ifølge innkjøpssjef hos Systembolaget, Sebastian Braun, er det bare én av de mange appassimentovinene på «systemet» som ville blitt godkjent hvis det skulle vært et like strengt krav som til amarone og recioto.

Sprer seg til hele ltalia og enda lengre

Verken Systembolaget eller Vinmonopolet ønsker å øke tilbudet av appassimentoviner. -Vi har et bredt utvalg av appassimentoviner i dagens sortiment, og vi ser at et rikt tilfang av denne vinstilen kommer via testutvalget. Vi har derfor ikke sett behov for å prioritere dette i lanseringsplanene foreløpig, forteller produktsjef Monika Wessel.

Appassimento brukes imidlertid ikke bare i Veneto, men nå for viner fra hele Italia og sågar utenfor landets grenser.

Den nest mest selgende appassimentovinen i Norge er fra Sør-Italia

Det provoserer Aldo Steccanella så mye at han er villig til å stille seg opp med bannere og megafon foran lokalet hvor den kommende årgang av amarone, den såkalte Anteprima, skal presenteres den 30. og 31. januar i Verona.

Her er stemningsrapport fra Anteprima i 2005

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne

Den kommer dessuten fra en produsent som først nå er tilgjengelig i Norge, og det er et vellykket møte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten
Guide

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten

Enten du skal kose deg på fjorden, i parken eller i hagen sankthansaften, Apéritif gir deg de beste tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her