Godbiter i pollisten
Mens vi venter på topprieslingene fra superårgangen 2020, får du full uttelling med denne

Mens vi venter på topprieslingene fra superårgangen 2020, får du full uttelling med denne

Carl Loewen lager magi med druer fra gamle vinstokker, og denne er et kupp.
11 August 2021 - 12:45

Tysk grand cru - GG (grosses gewächs) fra medlemmer i VDP og tilsvarende fra Mosel-baserte Bernkastler Ring – kommer på polet fra september 2021 og utover. Det er selvsagt altfor tidlig for vin fra de beste jordsmonnene og i et år med så gode forhold som 2020. Men da har du en god grunn til å legge de dypt i kjelleren.

Mens disse vinene starter på 5-600 kroner, er det mulig å komme unna med en brøkdel av denne prisen om du gå for vin som ikke har et grand cru-navn på etiketten.

4828701-x.jpg [51.04 KB]Carl Loewen Riesling Alte Reben 2020 melder seg umiddelbart som en kandidat i denne klassen. Imponerende kvalitet for pengene, så kommer da også druene fra parseller som Carl Loewen har i de til dels stupbratte vinmarkene. Nærmere bestemt Klostergarten i Leiwen, Würzgarten i Detzem og Herrenberg i Longuich. Alle med det for Mosel typiske skiferjordsmonnet.

Alderen på plantene er av stor betydning for kvaliteten, det er da også Carl Loewens varemerke. Vi snakker om parseller som ble plantet rett etter krigen for de eldste. De kommer spesielt godt til sin rett i en årgang som 2020 som var det tredje år på rad med lite nedbør og høye sommertemperaturer. Det gjorde at alle druene måtte plukkes i løpet av én intens uke i slutten av september for å sikre syrene mens de var på topp.

Både sukker- og syrenivåene i 2020 er hos Loewen av en slik karakter som kan forventes av en vin som er beregnet på et langt liv i kjelleren.

Christopher Loewen som lager vinene sammen med pappa Karl Josef, forteller at de er veldig fornøyde med at de fikk druene i kjelleren før regnet i oktober. Det bidro til å vanne ut druene. Derfor har deres 202-viner samme syre og sukker som 2019 og 2018. Av samme grunn beskriver Christopher dem som klassiske.

Carl_Loewen_2018-01_20180928-DSCF9249-Bearbeitet.jpg [303.75 KB]
Christopher og faren Karl Josef Loewen foran den tradisjonelle pressen de bruker i vinkjelleren. 

Hos Loewen gjæres vinene med druenes egne gjærsopper som bidrar til å øke terroiravtrykket.  

Alte Reben har litt restsødme som balanserer den høye syren. Er du klar for litt mer sødme, Herrenberg Kabinett.jpg [26.32 KB]er Carl Loewen Herrenberg Riesling Kabinett 2020 en perle av en vin med stor og innbydende fruktighet og perfekt restsødme for å gjøre vinen til en drøm overfor sushi, men den har en mye større aksjonsradius enn det. Bare gjør deg klar for mer sødme i vinen.

Her kan du lese om hvor godt kabinett riesling passer til også andre retter

Nå er ikke dette en hvilken som helst kabinett. Denne kommer fra en vinmark kalt Herrenberg med inntil 100 år gamle vinstokker, som er ekstremt gammelt for Mosel å være all den tid mange parseller ble omplantet på 1970-tallet med mer produktive kloner. Christopher Loewen kan takke Carl Schmitt Wagner for å stå imot dette presset. Det var denne produsenten Loewen-familien overtok vinmarken fra, inkludert det som er verdens eldste rieslingvinmark som fortsatt dyrkes. Maximin Herrenberg ble plantet i 1896, og ligger rett nedenfor Herrenberg, og forholdsvis nært Mosel-elven, ved ca 100 høydemeter.             

Les mer om denne historien her  

Fotograf DURST-2597 (2).jpg [563.41 KB]
Vinmarken Herrenberg og juvelen Maximin Herrenberg i front. Med Mosel-elven nedenfor.

Herrenberg ligger 50 meter høyere opp i skåningen. Her er helningen brattere og jorden skrinnere. Druene gir en veldig mineralsk, slankere, men også konsentrert karakter. Ved å lage den som «fruktig» altså med mer av fruktsødmen intakt og mindre alkohol, får vinen mer kropp og munnfølelse enn om den vær gjæret helt ut. Gjæringen stoppes naturlig ved å kjøle den ned til 2 grader.

Christopher peker på at spontangjæring gjør at det er lettere å stoppe gjæringen, siden de naturlige gjærsoppene er mindre «effektive» enn industrigjær. Av samme grunn trenger de mindre svovel for å beskytte vinen mot å starte en ny gjæring. Noe som alltid er en fare for en vin med restsødme.

Fotograf DURST-2625.jpg [351.07 KB]
Vinene spontangjæres i brukte fat.

Restsødmen sikrer også vinen et svært langt liv. Når jeg skriver 8-10 år, er det å safe; du kan garantert doble dette tallet. Det som er kult å vite er at vinen «spiser» av restsødmen mens den modner, så om et par tiår vil den oppleves tørrere og syren kommer mer i forgrunnen.

Imens du nyter disse kan du altså glede deg til september da 2020-årgangen av Loewens toppvin, Carl Loewen Maximin Herrenberg 1896 Alte Reben Erste Lage kommer i salg. Det blir julaften og 17. mai på en gang. At denne vinen som på begynnelsen av forrige århundre (og før det smalt i St. Petersburg), var en av tsarhoffets favoritter, forteller en historie om at erste lage-nivå for denne vinmarken er altfor lavt. Dagens utgave - utfra 2015 til 2019-årgangene å dømme - smaker som grosse lage og vel så det.

Fotograf DURST-2576 -.jpg [675.52 KB]
De eldgamle rieslingplantene er naturlig nok upodet.

Se alle vinene fra Carl Loewen her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super spansk hvitvin til 200 kroner
+
Ukens vin

Super spansk hvitvin til 200 kroner

Her får du både fylde, munnfølelse og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia
Ukens drink

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia

Med dansktappet rom og dansk hylleblomstlikør som en daiquiri i glasset kan bare høsten komme.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super spansk hvitvin til 200 kroner
+
Ukens vin

Super spansk hvitvin til 200 kroner

Her får du både fylde, munnfølelse og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du oktoberutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du oktoberutgaven av Apéritif magasin

I denne utgaven av magasinet Apéritif ser vi blant annet på burgundprisene, og spør om det franske kjøkken er dødt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett
Ukens kake

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett

Eplekake er alles favoritt, og denne er raskere å lage enn mange andre. Og den smaker himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skap lys i høstmørket med en knallgul og fyldig karrisuppe
Dagens rett

Skap lys i høstmørket med en knallgul og fyldig karrisuppe

En herlig kremet suppe med varmende smaker fra Østen og med en fransk vri er både mettende og en fryd for smaksløkene og synet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her