UKENS VIN: Mer klassisk Chianti kan det ikke bli
Ukens vin

Mer klassisk Chianti kan det ikke bli

Denne vinen er silkemyk og forførende og et virkelig røverkjøp.

Castello di Meleto Chianti Classico 2012 kommer fra en av Chianti Classicos virkelig klassiske vingårder. Den har røtter tilbake til 1256 og er en kjempeeiendom på 10.000 mål. Den drives fortsatt på tradisjonelt vis, hvilket vil si at druedyrking bare er en liten del av virksomheten. Men 135 hektar er likevel betydelig.

Ukens vin lages derfor i et visst volum, og er av samme grunn gunstig priset. Selvsagt finnes det chianti classicoer som koster mindre, men ikke som er så klassisk i betydningen tradisjonell rent smaksmessig som denne. Det tør jeg påstå.

For vinen smaker virkelig av sangiovese, myk og sødmefylt frukt med god saftighet og et lett eksotisk touch. 12 måneder i store slavonske fat gir ingen fatkarakter, men åpner vinen slik at den allerede som toåring er klar for matbordet. Hvor den hører hjemme.

Den har også en storebror, Rainero, som er en litt annen vri siden den har cabernet og merlot i blandingen

Ikke så merkelig for en produsent som Castello di Meleto ser alltid vin og mat som en enhet. På gården har de da også noen griser som er årsaken til at toscansk spekemat er så ettertraktet. De gråblå Cinta Sienese-grisene med den karakteristiske hvite stripen over ryggen får selvsagt boltre seg vilt i skogene på eiendommen. Her lever de på eikenøtter og kastanjer, en diett som sørger for et ekstra sunt og velsmakende kjøtt.

Castello di Meleto er så toscansk som det kan bli.
Castello di Meleto er så toscansk som det kan bli.

 

Hvis du ikke har opplevd svinekotelett på toscansk, bør du sørge for å gjøre det, det smaker så godt at det er verd en ekstra reise i seg selv (for slikt kjøtt får vi ikke her i Norge). Så godt kjøtt skal dessuten bare stekes og serveres uten tilbehør – bare med en god skvett med topp olivenolje. Og selvsagt er jomfruolivenolje også blant produktene som framstilles på gården.

Castello di Meleto Chianti Classico 2017

Produsent:
Cast. de Meleto
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana, Chianti Classico
Pris:
209,90 kr
Varenummer:
1872901
85 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Castello di Meleto Rainero 2010

Produsent:
Cast. de Meleto
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana, øvrige
Pris:
369,90 kr
Varenummer:
1987701
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen