Moden amerikaner på salg

De færreste av oss sitter vel og nipper til en moden cabernet fra California sånn på en hverdag. Nå kan det faktisk bli en realitet for deg også, for akkurat nå finner du nettopp en slik vin på salg - gjennom Vinmonopolet.
07 November 2001 - 13:00

Selv om kvaliteten er aldri så høy er salg av kvalitetsvin fra USA en vanskelig oppgave. Både importører og journalister kjenner godt til problemet, og selv om californiske viner også her hjemme har sin tilhengerskare, måles ikke salget akkurat i containerlass.

Hvilket er noe som nå tilsynelatende er blitt et lite dilemma for importøren av viner fra Beaulieu Vineyards. Med et relativt stort lager moden vin fra både 1991- og 1993-årgangen av Beaulieu Cabernet Sauvignon, har de funnet det tvingende nødvendig å kvitte seg med de siste få tusen flasker som står på lager. Tilgang til moden vin uten å lagre selv er en hver vinelskers ønskedrøm dersom egen kjeller ikke er mulig. At vi nå finner en moden cabernet satt ned fra kr. 161,00 til kr. 99,50 er slett ikke hverdagskost, men mer sannsynlig et "løp-og-kjøp" tilbud.

Hvordan smaker så denne vinen i dag? Som nevnt dreier det seg altså om to årganger; 1991 og 1993, og Apéritif har smakt begge. Imidlertid er det ikke samme vin som selges i disse to årgangene. For det er nemlig 1991 Beaulieu cabernet sauvignon "Rutherford" og 1993 Beaulieu cabernet sauvignon "Napa Valley" du kan erverve for under hundrelappen. På Beaulieus kvalitetstige er "Rutherford" plassert et par hakk høyere enn "Napa Valley". Prisforskjellen i USA er likevel relativt liten, og siden det her dreier seg om vellagrede modne viner, er det naturligvis mer interessant å vurdere disse to vinene opp i mot hverandre. De selges på polet under samme varenummer; 2623. Her følger noen smaksnotater:

1991 Beaulieu cabernet sauvignon "Rutherford"
Farge: Moden plommerød med klar rand og gradert overgang mot kjernen.
Duft: Første duftinntrykk er en svært moden vin med duft av buljong og svisker, men også fat og syre og moden Bordeaux-liknende karakter. Tåler ikke all verdens tid i glasset.
Smak: Middels dyp, moden og varm stil med god syre. Litt mager i fylden og svært myke tanniner. Drikkes nå.
Mat: Passer best å drikke alene uten mat da den mangler den nødvendige syre. Kosevin.

+
1993 Beaulieu cabernet sauvignon "Napa Valley"
Farge: Moden ren rød, klar rand med mer markant overgang mot kjernen.
Duft: Grovere, mer tanninrik (grønn) og mindre moden enn 1991. Svært tilbakeholdent duftbilde som krever større og videre glass, men samtidig snever åpning på glasset. Trenger klart mer lufting enn 1991, og viser varmere og mer åpent duftbilde etter ca 20 minutter i glasset.
Smak: Grønnere tanniner, grovere med mer markante tanniner fra både fat og frukt samt en anelse jordkarakter. God lengde. Kan lagres 1-2 år.
Mat: Passer bedre til lettere matretter, gjerne med litt krydder for å lokke smaken frem.

La oss til slutt opplyse om at det er svært lite av 1991-årgangen å oppdrive. Pr. 9. november har imidlertid utsalget på Triaden - Lørenskog Kjøpesenter like utenfor Oslo rikelig med både 1991 og 1993 på lager (ca. 200 flasker av hver årgang). Av 1993-årgangen derimot er det flere utsalg som fortsatt har igjen. Vi råder deg derfor til å ta en liten ringerunde for å sjekke opp hvor muligheten til innkjøp ligger. Importørens lager er (dessverre) nå tomt.

Bestille vinen?
Klikk på vinnavnet: Beaulieu Cabernet Sauvignon 1991/1993 (2623) for å bestille vinen.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kongeosten er Norges beste ost

Hitra Gårdsmat helt sørvest i Trøndelag stakk av med «supergull» i oste-NM 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en skikkelig retro-rett til middag i dag
Dagens rett

By på en skikkelig retro-rett til middag i dag

Det blir full fest selv på en tirsdag med denne veldig tradisjonelle oppskriften med fersk torsk. Som serveres kokt med gulrotstuing og bacon

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lammestek får du ekstra mye skryt av
Dagens rett

Lammestek får du ekstra mye skryt av

Lammestek er selvsagt i lammesesongen. Denne oppskriften har alt som trengs for en virkelig stor smaksopplevelse.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her