Moderne spansk

Her har du en håndfull flotte representanter for det nye Rioja. Fra en og samme produsent.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Martin Cendoya Reserva 2004 (57275) er en usedvanlig flott rioja som ikke ligner på det som vanligvis beskrives som riojastilen. Så koster den da også mye mer, og konkurrerer mer med det beste fra Frankrike eller Italia, enn det klassiske Rioja.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Den rike bærfrukten og gode kompleksiteten sammen med fylden, de fine syrene og slanke tanniner gjør den både til en flott partner til rike retter med rødt kjøtt og en solid kandidat til vinkjelleren. 2004 er da også et veldig lovende år for Rioja.

Den er laget av druer, hvorav 80 prosent tempranillo, fra ca 100 år gamle vinstokker. Vinmakingen er relativt tradisjonell med to års avsluttende modning, men ikke bare i amerikanske fat, men også franske.

Den overgås bare av Anastasio , som er produsenten Heredad Ugartes kultvin, som lages i mikrokvanta. Fra drøyt 2 hektar vinmarker med tempranillo plantet i 1912 endte familien i 2004 opp med druer nok til 5.525 flasker som fordeles i like mengder på 18 land. Også denne vinen vinifiseres tradisjonelt og tappes uten filtrering. Den er ikke overraskende sterkt etterspurt i Spania. Her til lands kom bare noen få flasker som er å få gjennom tilleggsutvalget.

Denne vinen er kalt opp etter Anastasio Jesús Victorino Eguren Ugarte, bodegaens grunnlegger. For selv om Heredad Ugarte er en moderne bodega, har familien laget vin siden 1870. Men Heredad Ugarte skiller seg fra den Rioja-tradisjonen med store bodegaer som hovedsakelig baserer seg på å lage vin av kjøpte druer.

Ugarte-familien har nemlig hele tiden holdt seg til druer fra egne vinmarker, og først og fremst rundt landsbyen Páganos, ved Laguardia i Rioja Alavesa, regionens minste underområde, som også tilhører Baskerland. Vinmarkene som teller 130 hektar ligger ved 500-700 m.o.h. og i tillegg til Laguardia, har Ugarte også vinmarker i den vestlige delen av Alavesa, i Labastida.

Laguardia kjennetegnes av Alavesas mer atlantiske klima hvor den milde fønvinden tørker opp det som måtte være av fuktighet i luften og samtidig bidrar til store forskjeller mellom natt og dag.
Jordsmonnet er kalk- og leirholdig. I Labastida er jorden mer sandholdig og preget av avleiringer fra den nærliggende Ebro-elven. Klimaet er tørrere og soltimene er flere. Derfor er også vinmarkene her østvendte for å sikre en mer balansert modning. Husets rimeligste viner er gjerne en blanding av begge disse klimaene, noe som sørger for veldig god harmoni. Bodegaen lager også viner, men da under navnet Bodegas Eguren, av importerte druesorter som cabernet og syrah.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Martin Cendoya Reserva 2004

Produsent:
Heredad Ugarte
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
310,70 kr
Varenummer:
5727501
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Anastasio 2004

Produsent:
Bod. Heredad Ugarte
Utvalg:
Tilleggsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
891,90 kr
Varenummer:
5831201
94 Poeng
Les smaksnotatene »

Heredad Ugarte Crianza 2009

Produsent:
Heredad Ugarte
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
166,00 kr
Varenummer:
5576601
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Dominio de Ugarte Reserva 2008

Produsent:
Heredad Ugarte
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
211,10 kr
Varenummer:
5576501
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Mercedes Eguren Cabernet Sauvignon 2006

Produsent:
Bodegas Eguren
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla
Pris:
141,60 kr
Varenummer:
5721101
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen