Moderne spansk

Her har du en håndfull flotte representanter for det nye Rioja. Fra en og samme produsent.
Aase E. Jacobsen
08 Januar 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Martin Cendoya Reserva 2004 (57275) er en usedvanlig flott rioja som ikke ligner på det som vanligvis beskrives som riojastilen. Så koster den da også mye mer, og konkurrerer mer med det beste fra Frankrike eller Italia, enn det klassiske Rioja.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Den rike bærfrukten og gode kompleksiteten sammen med fylden, de fine syrene og slanke tanniner gjør den både til en flott partner til rike retter med rødt kjøtt og en solid kandidat til vinkjelleren. 2004 er da også et veldig lovende år for Rioja.

Den er laget av druer, hvorav 80 prosent tempranillo, fra ca 100 år gamle vinstokker. Vinmakingen er relativt tradisjonell med to års avsluttende modning, men ikke bare i amerikanske fat, men også franske.

Den overgås bare av Anastasio, som er produsenten Heredad Ugartes kultvin, som lages i mikrokvanta. Fra drøyt 2 hektar vinmarker med tempranillo plantet i 1912 endte familien i 2004 opp med druer nok til 5.525 flasker som fordeles i like mengder på 18 land. Også denne vinen vinifiseres tradisjonelt og tappes uten filtrering. Den er ikke overraskende sterkt etterspurt i Spania. Her til lands kom bare noen få flasker som er å få gjennom tilleggsutvalget.

Denne vinen er kalt opp etter Anastasio Jesús Victorino Eguren Ugarte, bodegaens grunnlegger. For selv om Heredad Ugarte er en moderne bodega, har familien laget vin siden 1870. Men Heredad Ugarte skiller seg fra den Rioja-tradisjonen med store bodegaer som hovedsakelig baserer seg på å lage vin av kjøpte druer.

Ugarte-familien har nemlig hele tiden holdt seg til druer fra egne vinmarker, og først og fremst rundt landsbyen Páganos, ved Laguardia i Rioja Alavesa, regionens minste underområde, som også tilhører Baskerland. Vinmarkene som teller 130 hektar ligger ved 500-700 m.o.h. og i tillegg til Laguardia, har Ugarte også vinmarker i den vestlige delen av Alavesa, i Labastida.

Laguardia kjennetegnes av Alavesas mer atlantiske klima hvor den milde fønvinden tørker opp det som måtte være av fuktighet i luften og samtidig bidrar til store forskjeller mellom natt og dag.
Jordsmonnet er kalk- og leirholdig. I Labastida er jorden mer sandholdig og preget av avleiringer fra den nærliggende Ebro-elven. Klimaet er tørrere og soltimene er flere. Derfor er også vinmarkene her østvendte for å sikre en mer balansert modning. Husets rimeligste viner er gjerne en blanding av begge disse klimaene, noe som sørger for veldig god harmoni. Bodegaen lager også viner, men da under navnet Bodegas Eguren, av importerte druesorter som cabernet og syrah.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her