Mat
Nå kan du fråtse i lokalprodusert mat

Nå kan du fråtse i lokalprodusert mat

Fraats.com er et helt nytt nettsted som samler produsenter av lokalmat. Slik blir det lett å få tak i godsakene uavhengig av hvor du bor.
Redaksjonen
19 Mars 2015 - 07:00

Dermed blir det enklere for alle som er på jakt etter småskalaprodukter. Fram til nå har Bondens Marked i tillegg til de mer velassorterte dagligvarebutikkene vært utveien i jakten på godsakene for den som ikke «kjenner noen».

Fjerner mellomleddene

Bak fraats.com står en gjeng matglade studenter som selv har kjent på kroppen hvor tungvint det er å få tak i småskalamat.

- Vi ville kjøpe mat direkte fra lokale bønder, men fant ut at det var lettere sagt enn gjort. Informasjonen om hva man kunne kjøpe og hvor mye det kostet var mangelfull og spredt, og prosessen var tungvinn. Vi bestemte oss for å gjøre noe med det, sier Dag Holten, gründer og daglig leder i Fraats som han lanserte sammen med Jonathan Nielssen og Yngve Høiseth.

De tre gründerne er tilknyttet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås og kjenner matproduksjon fra en annen side enn mange andre.

Forretningsideen til nettstedet fraats.com er å gjøre det enkelt å kjøpe mat og drikke direkte fra norske småskalaprodusenter. Ekte mat fra folk som bryr seg, er selskapets slagord.

– Fraats fjerner mellomleddene, og med det terskelen for å nå ut i markedet for små produsenter, sier Jonathan Nielssen, markedsansvarlig i selskapet.

Nettbasert kjøpesenter

Nettstedet er organisert som et «kjøpesenter» hvor produsentene har sin butikk.

– Jeg tror dette kan skaffe meg et større marked fra hele landet og at flere produsenter som deltar jo flere muligheter kan vi få for salg, sier Knut Garshol fra Klippfisk av Skrei som nylig har åpnet butikk på fraats.com.

Foreløpig er produktutvalget begrenset, men ifølge gründerne er det mye på gang.

– Vi regner med at antall produsenter og produkter på siden vil mangedobles i løpet av de kommende månedene etterhvert som at folk og produsenter blir gjort oppmerksomme på at denne løsningen finnes, sier Jonathan Nielssen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen
+

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen

Geisenheim-professor Monika Christmann får det som hun forutså – naturvinelskerne og -haterne møtes på broen over den tidligere avgrunnen dem imellom.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft
+

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft

På baren Classique i Paris’ Pigalle-distrikt er naturvin en naturlig del av ingrediensene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke servert laks før
Dagens rett
Sprøstekt krydderlaks

Slik har du kanskje ikke servert laks før

Det er ikke så mye som skal til for at selv laksen får mesterkokkpreg. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen
+

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen

Geisenheim-professor Monika Christmann får det som hun forutså – naturvinelskerne og -haterne møtes på broen over den tidligere avgrunnen dem imellom.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft
+

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft

På baren Classique i Paris’ Pigalle-distrikt er naturvin en naturlig del av ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grønn saus til fisken skaper ekstra matglede midt i uka
Dagens rett

Grønn saus til fisken skaper ekstra matglede midt i uka

Seifilet er fortsatt den rimeligste i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her hva du kan gjøre med den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her