Michelinguiden
Nå regner det Michelin-stjerner over hele Norge: Lindesnes, Bergen, Trondheim, Oslo og Stavanger
Foto: (Julie H. Amundsen)

Nå regner det Michelin-stjerner over hele Norge: Lindesnes, Bergen, Trondheim, Oslo og Stavanger

Fire nye enstjernere og en tostjerner på en gang er ny rekord i den sjuende utgaven av Michelin Nordic Guide.
Aase E. Jacobsen
17 Februar 2020 - 19:37

Alle de nye stjernene til tross: Maaemo er ikke lenger blant Nordens trestjernere (som nå bare teller to, Frantzen og Geranium) siden restauranten er midlertidig stengt, derfor er Re-Naa, Stavanger Norges beste restaurant akkurat nå med sine to stjerner. Norge har nå 10 enstjernere og 1 tostjerners restaurant. Totalt i Norden er det henholdsvis 47 og 13 restauranter med denne statusen.

Smalhans i Oslo beholdt sin Bib Gourmand-status som eneste norske restaurant av i alt 30 i Norden. 

De nye norske Michelin-restaurantene med en stjerne er:

En stjerne:

Bare, Bergen

Under, Lindesnes

Speilsalen, Trondheim

Omakase by Valdimir Pak i Oslo 

Det betyr at Oslo har fire enstjernere: Statholdergaarden, Galt og Kontrast i tillegg til nykommeren.

Trondheim har nå tre enstjernere, Credo og Fagn ved siden av Speilsalen.

Stavanger har i tillegg til en tostjerner også en enstjerner, nemlig Sabi Omakase.

Og Bergen og Lindesnes har hver sin stjerne. Nå er det godt å være norsk i Norge.

Her er alle de 39 norske restaurantene som er listet i Michelinguiden med og uten stjerner

Nye enstjernere i andre nordiske land:

Inari, Helsinki

Dill, Reykjavik

Etoile, Stockholm

Nye tostjernere i andre nordiske land:: 

Alchemist, København

Jordnær, København

Aloe Stockholm

Dette stjernedrysset over Norge og resten av Norden, mener Michelin-sjef Gwendal Poullennec skyldes at nordiske metoder og råvarer påvirker gjennom sin enkelhet og renhet kjøkkener over hele verden.

Men i 2019-guiden var det 80 stjerner i Norden, nå er det 62, så en del stjerner er blitt borte deriblant tostjerneren Faviken som nylig la ned og altså de tre Maaemo-stjernene. Hva som skjer når restauranten reåpner om bare halvannen uke, gjenstår å se. 

Bærekraftprisen som ble delt ut for første gang i fjor og gikk til Heidi Bjerkan og Credo, ble i år Oaxen og Magnus Ek til del. – Noen ganger må vi si nei til ting fordi det strider mot våre bærekraftprinsipper, forteller Magnus Ek da han mottar prisen. 

Nå har prisen fått et eget emblem, en halv grønn Michelin-stjerne eller egentlig en blomst som vil pryde Michelin-restaurantene som følger bærekraftreglene.

Serviceprisen gikk til Tine Kragh Vildgaard på Jordnær i København og Rasmus Kofoed på Geranium fikk den nye prisen chef mentor award.

Michelin-inspektørene jobber nå i 30 ulike land. Og Michelin har gått i kompaniskap med Tripadvisor og deres bookingløsning TheFork for å gi brukerne (trolig av TripAdvisor) et bedre tilbud ved at 14.000  restauranter fra Michelin-guiden, både med og uten stjerner blir tilgjengelig i dette systemet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her