Dagens rett

Pinsa Romana med burrata, jordskokker, soltørket tomat, salvie og trøffel

Når du først har fått smaken på dette alternativet til pizza, er du solgt
Foto: (Aase E. Jacobsen)

Når du først har fått smaken på dette alternativet til pizza, er du solgt

Det som ser ut som en lite vellykket pizza, skjuler en annen smaksopplevelse.
22 Februar 2023 - 00:00

Hjemme hos oss betyr pinsa rett og slett pizza, det var slik treåringen en gang uttrykte sin begeistring for denne retten. Men pinsa er en egen pizzalignende og veldig gammel tradisjon som stammer fra området rundt Roma, derav navnet romana. Pinsa har ikke noe med pizza å gjøre, all den tid det peker på måten deigen strekkes på, pinsere på italiensk.

Den kjennetegnes av lang hevetid, altså modning av deigen, og lages opprinnelig av flere typer mel. Siden vi ikke kjenner den originale melkvaliteten fra romertiden, har bakere testet seg fram til en kombinasjon av hvetemel, rismel og soyamel. Målet har vært å oppnå en sprø utside og myk innside. Mykheten skyldes det høye vanninnholdet. Deigen er altså løsere enn enn vanlig pizzadeig. Den skal da heller ikke kjevles og bearbeides på samme måte som en pizzadeig. 

Mange kilder peker på at dette er urpizzaen, så ja da er vel pinsa og pizza nesten det samme. Så hadde familiens yngste altså helt rett. 

En pinsa kan toppes på samme måte som en pizza. Denne oppskriften er inspirert av pinsaen som serveres på Jacquelines i Stockholm. Ekstra luksuriøs er den med trøffel, men den kan altså droppes eller erstattes av finknust trøffeltang eller andre umamibærende ingredienser som finhakket ansjos. 

Har du ikke tid å vente, kan du fint lage pinsa med ferdigbunn som finnes i butikker med bredt utvalg. 

Prøv gjerne denne oppskriften på pinsa med ferdigbunn

Pinsa Romana med burrata, jordskokk, soltørket tomat, salvie og trøffel

Pinsa Romana med burrata, jordskokk, soltørket tomat, salvie og trøffel

Fremgangsmåte

  1. Starter: Ha ingrediensene i bollen og kjør til jevn deig.
  2. La stå i minst 12 timer på kjøkkenbenken før den brukes.
  3. Pinsa Romana-deig: Ha alle ingrediensene i bollen og kjør til jevn deig ved sakte fart til deigen er jevn og deretter økt styrke til deigen er smidig. Det tar minst 10 minutter.
  4. La bollen stå på kjøkkenbenken i 3 timer eller i kjøleskapet over natten.
  5. Del deigen i to emner og legg dem på et melet bakebrett
  6. La emnene etterheve i minst 45 minutter.
  7. Strø polenta på et bakebrett med bakepapir. Legg hvert emne oppå. Lag groper i deigen med fingrene. Begynn ytterst og jobb deg innover.  Resultatet er en oval bunn, tynnklemt, men med bulker. 
  8.  Legg på fyllet og stek med pizzafunksjon ved 240 grader i 3-5 minutter
  9. Fyll: Kok opp vann og hell over soltørket tomat. La stå i 30 minutter. Hell av vannet men ta vare på det til koking av pasta.
  10. Skrell jordskokker og legg dem i lettsaltet vann med sitron eller eplesidereddik (kan droppes). Kok opp og la småkoke til de er møre. Ta opp og vend i litt smør, salt og pepper.
  11. De kan også bakes med litt smør eller olje i en form i ovnen ved 180 grader. 
  12. Fordel soltørket tomat og jordskokker over pinsabunnene. Fordel salviebladene til slutt.
  13. Topping: Legg en halv burrata delt i tre biter på hver pinsa. Riv over trøffel og server umiddelbart. 
  14. Tips: om du ikke har trøffel, kan du knuse trøffeltang og dryss over. Det smaker også himmelsk. Finrevet parmesan eller annen hard vellagret ost er også topp.

Her finner du over 80 pizzaoppskrifter 

Prøv gjerne denne oppskriften på pinsa med ferdigbunn

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her