Dagens rett

Pinsa Romana med burrata, jordskokker, soltĂžrket tomat, salvie og trĂžffel

NÄr du fÞrst har fÄtt smaken pÄ dette alternativet til pizza, er du solgt
Foto: (Aase E. Jacobsen)

NÄr du fÞrst har fÄtt smaken pÄ dette alternativet til pizza, er du solgt

Det som ser ut som en lite vellykket pizza, skjuler en annen smaksopplevelse.
22 Februar 2023 - 01:00

Hjemme hos oss betyr pinsa rett og slett pizza, det var slik treÄringen en gang uttrykte sin begeistring for denne retten. Men pinsa er en egen pizzalignende og veldig gammel tradisjon som stammer fra omrÄdet rundt Roma, derav navnet romana. Pinsa har ikke noe med pizza Ä gjÞre, all den tid det peker pÄ mÄten deigen strekkes pÄ, pinsere pÄ italiensk.

Den kjennetegnes av lang hevetid, altsĂ„ modning av deigen, og lages opprinnelig av flere typer mel. Siden vi ikke kjenner den originale melkvaliteten fra romertiden, har bakere testet seg fram til en kombinasjon av hvetemel, rismel og soyamel. MĂ„let har vĂŠrt Ă„ oppnĂ„ en sprĂž utside og myk innside. Mykheten skyldes det hĂžye vanninnholdet. Deigen er altsĂ„ lĂžsere enn enn vanlig pizzadeig. Den skal da heller ikke kjevles og bearbeides pĂ„ samme mĂ„te som en pizzadeig. 

Mange kilder peker pĂ„ at dette er urpizzaen, sĂ„ ja da er vel pinsa og pizza nesten det samme. SĂ„ hadde familiens yngste altsĂ„ helt rett. 

En pinsa kan toppes pĂ„ samme mĂ„te som en pizza. Denne oppskriften er inspirert av pinsaen som serveres pĂ„ Jacquelines i Stockholm. Ekstra luksuriĂžs er den med trĂžffel, men den kan altsĂ„ droppes eller erstattes av finknust trĂžffeltang eller andre umamibĂŠrende ingredienser som finhakket ansjos. 

Har du ikke tid Ă„ vente, kan du fint lage pinsa med ferdigbunn som finnes i butikker med bredt utvalg. 

PrÞv gjerne denne oppskriften pÄ pinsa med ferdigbunn

Pinsa Romana med burrata, jordskokk, soltĂžrket tomat, salvie og trĂžffel

Pinsa Romana med burrata, jordskokk, soltĂžrket tomat, salvie og trĂžffel

FremgangsmÄte

  1. Starter: Ha ingrediensene i bollen og kjĂžr til jevn deig.
  2. La stÄ i minst 12 timer pÄ kjÞkkenbenken fÞr den brukes.
  3. Pinsa Romana-deig: Ha alle ingrediensene i bollen og kjĂžr til jevn deig ved sakte fart til deigen er jevn og deretter Ăžkt styrke til deigen er smidig. Det tar minst 10 minutter.
  4. La bollen stÄ pÄ kjÞkkenbenken i 3 timer eller i kjÞleskapet over natten.
  5. Del deigen i to emner og legg dem pÄ et melet bakebrett
  6. La emnene etterheve i minst 45 minutter.
  7. StrĂž polenta pĂ„ et bakebrett med bakepapir. Legg hvert emne oppĂ„. Lag groper i deigen med fingrene. Begynn ytterst og jobb deg innover.  Resultatet er en oval bunn, tynnklemt, men med bulker. 
  8.  Legg pĂ„ fyllet og stek med pizzafunksjon ved 240 grader i 3-5 minutter
  9. Fyll: Kok opp vann og hell over soltÞrket tomat. La stÄ i 30 minutter. Hell av vannet men ta vare pÄ det til koking av pasta.
  10. Skrell jordskokker og legg dem i lettsaltet vann med sitron eller eplesidereddik (kan droppes). Kok opp og la smÄkoke til de er mÞre. Ta opp og vend i litt smÞr, salt og pepper.
  11. De kan ogsĂ„ bakes med litt smĂžr eller olje i en form i ovnen ved 180 grader. 
  12. Fordel soltĂžrket tomat og jordskokker over pinsabunnene. Fordel salviebladene til slutt.
  13. Topping: Legg en halv burrata delt i tre biter pĂ„ hver pinsa. Riv over trĂžffel og server umiddelbart. 
  14. Tips: om du ikke har trÞffel, kan du knuse trÞffeltang og dryss over. Det smaker ogsÄ himmelsk. Finrevet parmesan eller annen hard vellagret ost er ogsÄ topp.

Her finner du over 80 pizzaoppskrifter 

PrÞv gjerne denne oppskriften pÄ pinsa med ferdigbunn

Bli abonnent pĂ„ aperitif +  og oppnĂ„ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂ„ dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pĂŠrer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pĂŠrer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

StrÄlende californiske RhÎne-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

StrÄlende californiske RhÎne-old-school-viner

Modellen er det beste fra ChĂąteauneuf-du-Pape, men uten den hĂžye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv om budsjettet er 179,90, fÄr du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, fÄr du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har Ăžkt betydelig, er det mulig Ă„ finne veldig seriĂžs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 Är gamle Eleonore Latour har startet jobben med Ä leve opp til en snart 300 Ärs familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker
Ukens kake
Sjokoladekake med pĂŠrer og kanel

Denne supersaftige kaken har bare smaker alle liker

Sjokolade og kanelkrydrete pĂŠrer er en veldig god kombinasjon som blir ekstra vellykket i form av denne kaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

StrÄlende californiske RhÎne-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

StrÄlende californiske RhÎne-old-school-viner

Modellen er det beste fra ChĂąteauneuf-du-Pape, men uten den hĂžye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Denne rÞdvinen er nÄ et av de aller beste kjÞpene i basis
+
Ukens vin

Denne rÞdvinen er nÄ et av de aller beste kjÞpene i basis

Har du ikke prÞvd denne vinen fÞr, er det nÄ du skal slÄ til. For den byr pÄ svÊrt mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe sÞtladne 2023-burgunderne som strÞmmer inn pÄ det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

SĂ„ lett lager du en kinesisk klassiker
Dagens rett
SursÞt svinefilet pÄ kinesisk vis

SĂ„ lett lager du en kinesisk klassiker

Svin i sursÞt saus er garantert en rett du kjenner igjen fra besÞk pÄ kinarestauranter, men visste du at den var sÄ enkel Ä lage?

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Selv om budsjettet er 179,90, fÄr du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, fÄr du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har Ăžkt betydelig, er det mulig Ă„ finne veldig seriĂžs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her