Dagens rett

Tom yum - thaisuppe med sjøkreps og kokosmelk

Drøm deg bort til sommervarmen med denne smaksrike thaisuppen
Foto: (GMVozd)

Drøm deg bort til sommervarmen med denne smaksrike thaisuppen

Tom yum eller tom yam er en sterk og syrlig suppe, som dufter himmelsk av eksotisk kryddder. Det er ikke uten grunn at dette er en av de mest populære rettene fra Thailand.
26 Juni 2021 - 00:20

Selv om det enda ikke er tropiske tilstander her til lands, er det lov å drømme seg bort.  Tom yum er en herlig sterk og aromatisk suppe med smak av sitrongress, chili, lime og galangal, og er akkurat det du trenger for å komme i sommermodus.

Tom yum faller ofte i skyggen til den veldig populære kyllingsuppen tom kha gai, men smaker vel så godt, om ikke bedre. Tradisjonelt sett er tom yum laget av kraft kokt på reker, med sitrongress, chili, kaffirlime og galangal. Suppen kan serveres med sjømat eller kylling, og det finnes versjoner med og uten kokosmelk.

Selv om mange ville velge tropiske reker av typen tigerreker også  kalt "scampi",  foretrekker jeg sjøkreps. Eller ferske kaldtvannsreker. 

Les mer om tropiske reker her

I denne oppskriften trenger du ikke koke kraft, da  tom yum paste blir benyttet for en mer intens smak. Sjøkreps og kokosmelk blir derfor naturlige valg for å balansere den sterke og syrlige smaken. Resultatet er en velbalansert og himmelsk aromatisk suppe som pirrer smaksløkene. Det at suppen i tillegg er enkel og rask å lage, gjør at dette kommer til å bli en familiefavoritt i lang tid fremover. 

Se våre andre oppskrifter på lignende supper

Tom yum - thaisuppe med sjøkreps og kokosmelk

Tom yum - thaisuppe med sjøkreps og kokosmelk

Fremgangsmåte

  1. Fyll en medium kasserolle med 800 ml vann.
  2. Tilsett kaffirlimeblader, sitrongress, galangal, thai chili og hvitløksfedd. Kok opp under lokk, og la koke i ca 5 minutter. 
  3. Tilsett koksmelk og tom yum paste, skru ned varmen, og la suppen småputre i 5 minutter under lokk.
  4. Tilsett østersopp, tomater, fiskesaus og sukker, og la suppen koke videre i 10 minutter under lokk. 
  5. Rens sjøkrepsen, og tilsett suppen rett før den er ferdig kokt.
  6. Server straks i store skåler med fersk koriander og en skvis lime. 

Tips:
Du kan godt bruke  ferske reker i stedet for sjøkreps.

Her finner du flere deilige thairetter

Mange asiatiske supper du bør prøve

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her