Mat
Når er det på tide å bytte ut stekepannen?

Når er det på tide å bytte ut stekepannen?

Hvor lenge kan du bruke en teflonpanne før den er utslitt? Er det riper som avgjør om den er klar for skraphaugen?
Redaksjonen
08 Mai 2015 - 00:57

– Med riktig vedlikehold bør en non-stick panne, ofte omtalt som teflonpanne, av god kvalitet holde i minst seks-syv år. Men holdbarheten forkortes hvis man bruker stålredskaper og for høy temperatur når man steker, sier innkjøpssjef Espen Nordheim i Elkjøp, som selger store mengder stekepanner til nordmenn.

Det har tidligere vært diskutert om non-stick produkter kan være helseskadelige. EU har strammet inn hvilke stoffer som kan benyttes i non-stick belegget, og non-stick produkter er i dag giftfrie.

– Det giftige stoffet PFOA, som tidligere ble brukt i produksjon av non-stick, kan lekke ut av belegget ved høye temperaturer og er ikke lenger tillat å bruke i teflonpanner og teflongryter, sier Nordheim.

Non-stick-belegg er ypperlig til fettfri steking og er svært enkelt å rengjøre.

– Velger du en panne eller gryte med tykk bunn, oppnår du en jevnere temperatur. I tillegg varer non-stick belegget lenger, sier Nordheim.

Ikke stek for hardt

Teflon tåler opp mot 260 grader. Ved høyere temperaturer blir non-stick-effekten borte og maten vil feste seg i pannen.

– Derfor er det viktig at man ikke steker for hardt. Dessuten skal man kun bruke redskaper av tre eller plast for å slippe å få riper i belegget.

Det er ikke farlig å få i seg non-stick belegg, men det er lite appetittlig å få små, sorte biter i maten. Nordheim anbefaler å kaste en panne som begynner å «flasse».

Hva du steker med er også av betydning.

– Smør er ikke alltid heldig, fordi det har lav temperaturtoleranse. Ved temperaturer over 150 grader vil smøret bli brunt, noe som betyr at det forkulles og omdannes til tjære. Tjæren vil legge seg som en hinne på toppen av non-stick belegget, slik at non-stick effekten blir borte. Det samme skjer med olivenolje ved for høy temperatur.

Ifølge Nordheim er en nøytral olje, som for eksempel solsikkeolje eller rapsolje, det beste å bruke til steking. Spesielt hvis man skal steke noe som krever høy temperatur.

– Så kan smøret tilsettes mot slutten for å få den gode smaken. Steker man pannekaker, som ikke trenger så høy temperatur, går det fint å bruke smør, sier han.

Det finnes også spesialsmør (klarnet smør), uten melkeproteiner og salt, som tåler høyere varme.

Husk vedlikeholdet

Generelt for non-stick panner er at de bør vaskes for hånd med varmt vann og alltid med fettoppløsende oppvaskmiddel.

– Pannene vil ta skade av flere omganger i oppvaskmaskinen med sterke såpemidler. Skulle noe feste seg fast under pannen, kan det fjernes med en lett slipende grytesvamp. Det viktig å huske å kjøle ned stekepannen før du begynner å rengjøre den, sier produktsjef Jens Toft i stekepanneprodusenten Tefal.

For å forlenge holdbarheten kan man gni inn pannen med olje en gang i blant, spesielt hvis den har blitt vasket i oppvaskmaskinen.

–Skal du kvitte deg med en gammel stekepanne, bør du ikke hive den i søpla. En non-stick panne er resirkulerbar og skal leveres på en miljøstasjon, sier Jens Toft.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her