Her tar Nikolai Haram Svorte NM-seieren - for andre år på rad
Foto: (CF Wesenberg)

Her tar Nikolai Haram Svorte NM-seieren - for andre år på rad

Og på pallen er også hans største utfordrere, Sander Johnsson og Kristoffer Aga.
06 Februar 2024 - 17:57

Nikolai Haram Svorte, til daglig Speilsalen, Britannia og snart også Remuage by Moestue, gikk av med seieren for andre året på rad i NM for vinkelnere. RENAA-sommelierene Sander Johnsson og Kristoffer Aga ble henholdsvis nummer to og tre.

Andreplassen gikk til Sander Johnsson som her skjenker champagne til juryen. Foto: CF Wesenberg

Det er mange små detaljer som skal «nailes» for å bli nummer én, når det faglige nivået er så høyt som tilfellet er for de tre finalistene. Utfordringene som ble løst med publikum til stede var for det meste klassiske vinkelneroppgaver som sjekking av stasjon (glass, annet utstyr og flasker), servering og beskrivelse av en hvitvin og en champagne, samt belgisk øl, alle med matanbefalinger.

På tredjeplass kom Kristoffer Aga som her er i gang med vinserveringen. Foto: CF Wesenberg

Men også blindsmaking, først av en rødvin som skulle «selges» inn til publikum. Det var bare Nikolai som beskrev den som en australsk shiraz – for i glasset var det selveste Penfolds Grange 2017. Den siste øvelsen var den mest tricky for alle finalistene siden de fire svarte glassene inneholdt fire cocktails (Cosmo, Manhattan, Negroni og Old Fashioned) som var mikset på stedet, men uten isbiter i glasset.

Før vinneren ble avslørt måtte finalistene gjennom en speed-quiz.       

NM-vinner Nikolai Haram Svorte og Junior-vinner Sebastian Andersen König. Foto: CF Wesenberg

Selv om det kan virke umulig å slå denne trioen som har bitt seg fast i den absolutte vinkelnertoppen i Norge, var det rekordpåmelding til årets NM for vinkelnere. I alt 20 deltakere i de innledende rundene som fant sted i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim i desember i fjor. Et skår i gleden over rekordstor oppslutning er det at antall kvinner fortsatt er altfor lavt, noe det ifølge avtroppende vinkelnersjef Liora Levi jobbes intenst med å endre på. De 10 beste gikk videre til semifinalen som pågikk rett i forkant av finalen og omfattet Burgund-teori, blindsmaking og dekantering.  

Samtidig fant Junior Wine Award sted. En konkurranse for bransjeansatte under 25 år og med litt mindre krevende oppgaver, men fortsatt nok til å gi nykommere en smakebit på denne konkurranseformen. Her gikk førsteplassen til Sebastian Andersen König som begynner på Gaptrast i Bergen i april, foran Karl Inggard Sæther, Vintage Kitchen, Oslo og Joakim Hopmo Stavnås, Fagn, Trondheim. De var de beste av i alt ni påmeldte til denne konkurransen.

Liora Levi takkes av etter seks år som vinkelnersjef. Foto: CF Wesenberg

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her