Nordens beste kokk er fra Sverige

Oslo (NW): Henrik Norstrøm fra Sverige ble nordisk kokkemester 1998, knepent foran nordmannen Trond Moi, fra restaurant Bølgen & Moi i Bærum. Dommerne la stor vekt på renhet og enkelthet. Menyene, basert på skrei, lever og rogn til forrett, svinenakke til hovedrett og pære til dessert stilte store krav til kokkene når det gjaldt å bevare råvarenes sarte smak.

- Norstrøm vant fordi dommerne prioriterte enkelthet, renhet og en klar presentasjon. Det er en trend i internasjonale kokkekonkurranser at vinnerne er de som best lykkes i å verne om råvarenes smak. Det visuelle var også viktig, sa hoveddommeren Magnus Gjønvik fra Trondheim.
 
Eksplosiv Moi
- Trond Moi hadde en mer eksplosiv fremstilling. Det sto på vippen mellom de to, men Moi representerer en mer ekstrem trend, kanskje for ekstrem for et internasjonalt dommerpanel, sa Gjønvik. Islendingen Håkon Mar Örvarsson kom på 3. plass.
 
Råvarene var valgt fordi de stilte kokkene overfor store krav. Svinenakke er en lite påaktet råvare. Den er smaksmessig svært bra, og er såpass billig at den kan danne grunnlag for interessante retter også i vanlige hjem.
 

Svensken Henrik Nordstrøm (i midten) fra Restaurant Bon Lloc i Stockholm ble onsdag kåret til Nordens beste kokk. Til venstre sølvvinneren Trond Moi, og til høyre den overraskende bronsevinneren Håkon Mar Örvarsson fra Island.
Foto: Bengt Wilson
 
Finnene kommer
Begge vinnerne holdt svært høy kvalitet, som avspeiler at Sverige og Norge ligger helt i topp i det internasjonale kjøkken, mente dommerpanelet. Panelet hadde representanter for alle fem nordiske land.
 
De tre andre landenes kokker valgte mer tradisjonelle løsninger, som ble for tamme. Det mest interessante er at Finland, som tidligere ikke har markert seg i matsammenheng, nå er på vei oppover. Dette skyldes ikke minst at landet i og med EU-medlemskapet har fått tilgang på langt bedre råvarer enn tidligere.
 
Torsdag er Moi i ilden igjen, for å konkurrere med fem andre finalister om hvem som skal representere Norge ved Kokke-VM "Bocuse d''Or" i Lyon i 1999.
 
NewsWire
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen