Nordens beste kokk er fra Sverige

Oslo (NW): Henrik Norstrøm fra Sverige ble nordisk kokkemester 1998, knepent foran nordmannen Trond Moi, fra restaurant Bølgen & Moi i Bærum. Dommerne la stor vekt på renhet og enkelthet. Menyene, basert på skrei, lever og rogn til forrett, svinenakke til
Redaksjonen
05 Februar 1998 - 02:23

- Norstrøm vant fordi dommerne prioriterte enkelthet, renhet og en klar presentasjon. Det er en trend i internasjonale kokkekonkurranser at vinnerne er de som best lykkes i å verne om råvarenes smak. Det visuelle var også viktig, sa hoveddommeren Magnus Gjønvik fra Trondheim.
 
Eksplosiv Moi
- Trond Moi hadde en mer eksplosiv fremstilling. Det sto på vippen mellom de to, men Moi representerer en mer ekstrem trend, kanskje for ekstrem for et internasjonalt dommerpanel, sa Gjønvik. Islendingen Håkon Mar Örvarsson kom på 3. plass.
 
Råvarene var valgt fordi de stilte kokkene overfor store krav. Svinenakke er en lite påaktet råvare. Den er smaksmessig svært bra, og er såpass billig at den kan danne grunnlag for interessante retter også i vanlige hjem.
 

Svensken Henrik Nordstrøm (i midten) fra Restaurant Bon Lloc i Stockholm ble onsdag kåret til Nordens beste kokk. Til venstre sølvvinneren Trond Moi, og til høyre den overraskende bronsevinneren Håkon Mar Örvarsson fra Island.
Foto: Bengt Wilson
 
Finnene kommer
Begge vinnerne holdt svært høy kvalitet, som avspeiler at Sverige og Norge ligger helt i topp i det internasjonale kjøkken, mente dommerpanelet. Panelet hadde representanter for alle fem nordiske land.
 
De tre andre landenes kokker valgte mer tradisjonelle løsninger, som ble for tamme. Det mest interessante er at Finland, som tidligere ikke har markert seg i matsammenheng, nå er på vei oppover. Dette skyldes ikke minst at landet i og med EU-medlemskapet har fått tilgang på langt bedre råvarer enn tidligere.
 
Torsdag er Moi i ilden igjen, for å konkurrere med fem andre finalister om hvem som skal representere Norge ved Kokke-VM "Bocuse d''Or" i Lyon i 1999.
 
NewsWire
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her