Norge et paradis for luksus til lavpris
Foto: (Julie H. Amundsen)

Norge et paradis for luksus til lavpris

Jeg er så lei av klagene over at det er så dyrt å spise godt i Norge. Det er dyrt å spise dårlig, akkurat som at det er dyrt å drikke dårlig. Men det som er godt og vellaget er utrolig godt priset.
18 Juni 2024 - 08:32

Hvor ellers i Vesten kan du spise en lunsjrett til sågar to hundre kroner eller en hovedrett til 300 kroner (eller mindre) laget av de beste råvarene og håndtert av samvittighetsfulle kokkehender?

Enn si en signaturcocktail fra en av verdens beste barer til 185 NOK. Det er nemlig prisen du betaler for Rhubarb Spritz på Svanen i Oslo (som innehar 84. plass på den utvidete listen Worlds50Bestbars). Det tilsvarer 17,50 USD, og jeg klarte knapt nok å finne en helt ordinær drink til denne prisen under mitt nylige New York-opphold. På toppbarene koster drinkene 20-25 USD og oppover.

Og på hypede restauranter som nyåpnede Bourbon Steak New York ved Central Park koster en biff (bare kjøttet), 68-180 USD. Råvarekvaliteten er skyhøy, og interiøret er selvsagt ekstremt påkostet, men likevel.

Dette blir man altså minnet på hver gang man er utenlands. Hvor prisforskjellene mellom det beste og det mindre bra er himmelvide. Veldig ofte er de høyeste prisene heller ikke knyttet til ekstraordinær kvalitet, men mer adresse og renommé.

Så ikke i Norge hvor vi har noen av de høyeste alkoholavgiftene og driftskostnadene. Det er muligens arven fra vår ydmyke oppdragelse og frykten for å være grådig, som er forklaringen på de fornuftige prisene.

Men når vi likevel har denne tilbøyeligheten, bør det absolutt utnyttes til vår fordel. Når Norge også har noen av de rimeligste luksusmenyene i verden, ifølge en undersøkelse utført av Chef's Pencil som er et internasjonalt matmagasin som dekker gastronomiske trender, er det noe som bør kunne tiltrekke turister både fra luksussegmentet og de som bare er opptatt av god mat og drikke.

Norges luksusmenyer er verdens 10. dyreste, men koster bare 63 prosent av de dyreste som er å finne i Danmark. Landet som siden Nomas inntreden, oppnådde verdensberømmelse som gastronomisk hub. Godt hjulpet av VisitCopenhagen som støttet godt opp gjennom sin markedsføring. For ti år siden hadde København 16 Michelinstjerner, som har vokst til 23. Oslo har i dag 14, og med Norges totalt 25 stjerner fordelt over i hvert fall halve landet, står norsk gastronomi fjellstøtt.

Derfor er 37 prosent rabatt virkelig noe å skryte av. Og noe som Visitnorway og Visitoslo burde vektlegge mye mer. Nettsidene deres forteller gode historier om kvaliteten og utvalget, men i et stadig mer konkurranseutsatt turistmarked burde også priselementet få plass.

Her kan du sammenligne det generelle prisnivået i Norge med andre europeiske land

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her