Norgesmesterskap til Forsvaret

Mari Jørgensen (33) og Morten Heiaas (39) er blitt norgesmestere i institusjons-kokkfaget. I en uhyre jevn konkurranse var det de to kjøkkensjefene som utgjorde Forsvarets lag som halte i land seieren.
Redaksjonen
28 August 2002 - 02:02

Foran et begeistret publikum utropte juryleder Brit Ragnhild Sørø gullmedaljevinnerne etter at Rikshospitalets lag hadde fått sølv og et kombinasjonslag fra Akershus fylkeskommune og Gaustad Hotell (Rikshospitalets pasienthotell) hadde fått bronsemedaljene. Mari Jørgensen fra Frogner er kjøkkensjef i Sanitetsregimentet, Lahaugmoen, og Morten Heiaas, opprinnelig fra Magnor, er kjøkkensjef ved Akershus Heimevernsdistrikt 04, Kongsvinger festning. De to har konkurrert sammen ved to anledninger tidligere og tok tredjeplassen i NM i fjor. De turte knapt å tro at det var sant da gullet hang rundt halsen, men snart tonet "Ja vi elsker" ut i Sunnmørshallen og tårene presset på hos de lykkelige vinnere.
- Dette er noe av det største som har skjedd i Forsvaret, sa Petter Olsen, intendant for forpleining, da han gratulerte de nybakte norgesmestrene i institusjonskokkfaget, og det var mange flere enn han som mente at dette ville få betydning for de nærmere to hundre kjøkkenene som utgjør forpleiningen i Forsvaret i dag. Stolte kolleger stilte seg i kø for å gratulere.

Spesialkost på sparket
Å være institusjonskokk innebærer at du skal kunne planlegge og produsere riktig kost til personer med ulike behov. NM i institusjonskokkfaget, lag, ble i år arrangert for femte gang. Innenfor stramme økonomiske rammer - 48 kroner per person - og med klare føringer på energi- og fettinnhold, er en hel dagsmeny for 12 personer utarbeidet og sendt inn til vurdering. Seks lag ble så anonymt plukket ut til finalen i NM, og i løpet av seks timer i dag har lagene produsert hele menyen til tolv.
I år var det i tillegg lagt inn en oppgave utenom den forhåndsgodkjente menyen. En time før konkurransen startet fikk deltakerne vite hvilken spesialkost de skulle lage. To av lunsjporsjonene skulle verken inneholde fisk eller gluten (som finnes i melvarer). Med utgangspunkt i egen lunsjmeny, der makrell var hovedråvare, måtte de virkelig ta fantasien i bruk for å finne en god erstatning. Vinnerlaget serverte en suppe med pasta og grønnsaker som spesialkost og bød ellers blant annet på kjempegode minipiroger med kalkun og ost til frokost og en rik makrellsodd med reker og persille til lunsj. Middagen var lammestek med sitron og couscous-kaker som ble avsluttet med bringebærmoussekake og appelsincoulis til dessert.

Resultater NM i intitusjonskokkfaget lag, 2002:
w Norgesmestre og gullvinnere: Mari Jørgensen (Frogner), kjøkkensjef Sanitetsregimentet, Lahaugmoen og Morten Heiaas (Magnor), kjøkkensjef ved Akershus Heimevernsdistrikt 04, Kongsvinger festning.
w Sølvmedaljer: Anne Lise Hegna (Notodden/Oslo) og Elin Torgersen (Flatanger/Oslo), begge avdelingsledere på Rikshospitalets hovedkjøkken.
w Bronsemedaljer: Øystein Tangen Berntsen (Oslo), Gaustad Hotell, kjøkkensjef Rikshospitalets pasienthotell, Gaustad Hotell. Arnt Steffensen (Bærum/Oslo), kantineleder på kantinen i sentraladministrasjonen i Akershus Fylkeskommune.
w Delt fjerdeplass: Guro Grøtta Hansen (Ålesund/Valdal) og Knut-Petter Holen (Spjelkavik/Ålesund), begge Muritunet behandlings- og opptreningssenter. Stig Aune, (Lenvik/Tromsø) og Ellen-Kristine Olufsen, (Tromsø), henholdsvis assisterende kjøkkensjef og kokk på Åsgård Sykehus (Universitetssykehuset i Nord-Norge). Bjørn Sandnesmo, (Steinkjer/Namsos), og Arild Frydenlund, (Mosjøen/Namsos), begge kokker ved Sykehuset Namsos.

NM i institusjonkokkfaget lag arrangeres av NFED (Norsk Forening for Ernæring og Dietetikk) i samarbeid med Matfestivalen i Ålesund.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her