Norgesmesterskap til Forsvaret

Mari Jørgensen (33) og Morten Heiaas (39) er blitt norgesmestere i institusjons-kokkfaget. I en uhyre jevn konkurranse var det de to kjøkkensjefene som utgjorde Forsvarets lag som halte i land seieren.

Foran et begeistret publikum utropte juryleder Brit Ragnhild Sørø gullmedaljevinnerne etter at Rikshospitalets lag hadde fått sølv og et kombinasjonslag fra Akershus fylkeskommune og Gaustad Hotell (Rikshospitalets pasienthotell) hadde fått bronsemedaljene. Mari Jørgensen fra Frogner er kjøkkensjef i Sanitetsregimentet, Lahaugmoen, og Morten Heiaas, opprinnelig fra Magnor, er kjøkkensjef ved Akershus Heimevernsdistrikt 04, Kongsvinger festning. De to har konkurrert sammen ved to anledninger tidligere og tok tredjeplassen i NM i fjor. De turte knapt å tro at det var sant da gullet hang rundt halsen, men snart tonet "Ja vi elsker" ut i Sunnmørshallen og tårene presset på hos de lykkelige vinnere.
- Dette er noe av det største som har skjedd i Forsvaret, sa Petter Olsen, intendant for forpleining, da han gratulerte de nybakte norgesmestrene i institusjonskokkfaget, og det var mange flere enn han som mente at dette ville få betydning for de nærmere to hundre kjøkkenene som utgjør forpleiningen i Forsvaret i dag. Stolte kolleger stilte seg i kø for å gratulere.

Spesialkost på sparket
Å være institusjonskokk innebærer at du skal kunne planlegge og produsere riktig kost til personer med ulike behov. NM i institusjonskokkfaget, lag, ble i år arrangert for femte gang. Innenfor stramme økonomiske rammer - 48 kroner per person - og med klare føringer på energi- og fettinnhold, er en hel dagsmeny for 12 personer utarbeidet og sendt inn til vurdering. Seks lag ble så anonymt plukket ut til finalen i NM, og i løpet av seks timer i dag har lagene produsert hele menyen til tolv.
I år var det i tillegg lagt inn en oppgave utenom den forhåndsgodkjente menyen. En time før konkurransen startet fikk deltakerne vite hvilken spesialkost de skulle lage. To av lunsjporsjonene skulle verken inneholde fisk eller gluten (som finnes i melvarer). Med utgangspunkt i egen lunsjmeny, der makrell var hovedråvare, måtte de virkelig ta fantasien i bruk for å finne en god erstatning. Vinnerlaget serverte en suppe med pasta og grønnsaker som spesialkost og bød ellers blant annet på kjempegode minipiroger med kalkun og ost til frokost og en rik makrellsodd med reker og persille til lunsj. Middagen var lammestek med sitron og couscous-kaker som ble avsluttet med bringebærmoussekake og appelsincoulis til dessert.

Resultater NM i intitusjonskokkfaget lag, 2002:
w Norgesmestre og gullvinnere: Mari Jørgensen (Frogner), kjøkkensjef Sanitetsregimentet, Lahaugmoen og Morten Heiaas (Magnor), kjøkkensjef ved Akershus Heimevernsdistrikt 04, Kongsvinger festning.
w Sølvmedaljer: Anne Lise Hegna (Notodden/Oslo) og Elin Torgersen (Flatanger/Oslo), begge avdelingsledere på Rikshospitalets hovedkjøkken.
w Bronsemedaljer: Øystein Tangen Berntsen (Oslo), Gaustad Hotell, kjøkkensjef Rikshospitalets pasienthotell, Gaustad Hotell. Arnt Steffensen (Bærum/Oslo), kantineleder på kantinen i sentraladministrasjonen i Akershus Fylkeskommune.
w Delt fjerdeplass: Guro Grøtta Hansen (Ålesund/Valdal) og Knut-Petter Holen (Spjelkavik/Ålesund), begge Muritunet behandlings- og opptreningssenter. Stig Aune, (Lenvik/Tromsø) og Ellen-Kristine Olufsen, (Tromsø), henholdsvis assisterende kjøkkensjef og kokk på Åsgård Sykehus (Universitetssykehuset i Nord-Norge). Bjørn Sandnesmo, (Steinkjer/Namsos), og Arild Frydenlund, (Mosjøen/Namsos), begge kokker ved Sykehuset Namsos.

NM i institusjonkokkfaget lag arrangeres av NFED (Norsk Forening for Ernæring og Dietetikk) i samarbeid med Matfestivalen i Ålesund.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen