Norsk på poltoppen

Norsk på poltoppen

Salget av sterkøl på Vinmonopolet økte med 23 prosent i fjor. 34 øl på topp 50-lista er norske.

Hele 13 norske bryggerier er inne med til sammen 54 øltyper på Vinmonopolets topp 100-liste. Det er fem flere enn året før, viser tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Hansa Sterkøl har i mange år vært den suverene vinneren i polets ølhyller, men møter stadig sterkere konkurranse. Det er særlig det rike utvalget av juleøl som drar salget opp. I desember kunne polkundene velge mellom 21 ulike juleøl fra norske bryggerier. Juleølvinnerne i 2012 var Aass Juleøl og Ringnes Julebokk.

LES OGSÅ: Norsk juleølrekord

– Ellers er det åpenbart at India Pale Ale er den øltypen som har mest vind i seilene, direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Dette er øl med kraftig humlebitterhet, inspirert av gammel engelsk bryggetradisjon og moderne amerikanske mikrobryggerier.
Hele syv norske varianter av IPA (India Pale Ale) er inne på topp 100-lista, med mikrobryggeriene Nøgne Ø, Kinn og Ægir som de tre ledende produsentene.

LES OGSÅ: Priser til Nøgne Ø

– Sterkøl står bare for en knapp prosent av ølsalget i Norge, men det er denne kategorien som øker mest, sier Nome.

Han har inntrykk av mange, særlig blant ungdom, er mer opptatt av å prøve flere ulike øltyper enn å drikke mest mulig alkohol.

Bryggeri- og drikkevareforeningen har også merket seg at det importølet som øker mest og nå ligger på tredjeplass på Vinmonopolets bestselgerliste, er tyske Erdinger. Ølet får drahjelp gjennom sponsoratet av verdenscupen i skiskyting.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen