Norsk på poltoppen

Norsk på poltoppen

Salget av sterkøl på Vinmonopolet økte med 23 prosent i fjor. 34 øl på topp 50-lista er norske.
14 Januar 2013 - 19:30

Hele 13 norske bryggerier er inne med til sammen 54 øltyper på Vinmonopolets topp 100-liste. Det er fem flere enn året før, viser tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Hansa Sterkøl har i mange år vært den suverene vinneren i polets ølhyller, men møter stadig sterkere konkurranse. Det er særlig det rike utvalget av juleøl som drar salget opp. I desember kunne polkundene velge mellom 21 ulike juleøl fra norske bryggerier. Juleølvinnerne i 2012 var Aass Juleøl og Ringnes Julebokk.

LES OGSÅ: Norsk juleølrekord

– Ellers er det åpenbart at India Pale Ale er den øltypen som har mest vind i seilene, direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Dette er øl med kraftig humlebitterhet, inspirert av gammel engelsk bryggetradisjon og moderne amerikanske mikrobryggerier.
Hele syv norske varianter av IPA (India Pale Ale) er inne på topp 100-lista, med mikrobryggeriene Nøgne Ø, Kinn og Ægir som de tre ledende produsentene.

LES OGSÅ: Priser til Nøgne Ø

– Sterkøl står bare for en knapp prosent av ølsalget i Norge, men det er denne kategorien som øker mest, sier Nome.

Han har inntrykk av mange, særlig blant ungdom, er mer opptatt av å prøve flere ulike øltyper enn å drikke mest mulig alkohol.

Bryggeri- og drikkevareforeningen har også merket seg at det importølet som øker mest og nå ligger på tredjeplass på Vinmonopolets bestselgerliste, er tyske Erdinger. Ølet får drahjelp gjennom sponsoratet av verdenscupen i skiskyting.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her