Norske jordbær allerede klare

Norske produsenter har klart å dyrke fram jordbær til 17. mai. Aldri før har vanlige norske jordbær vært modne så tidlig.
Redaksjonen
15 Mai 2006 - 10:16

Tidligere har bare importbær vært å få på denne tiden av året i Norge.
- Nordmenn vil gjerne ha norske jordbær. På 17. mai er patriotismen helt på topp, så det var et poeng for oss å få ferdig en ladning allerede så tidlig, sier jordbærprodusent Simen Myhrene fra Lier utenfor Drammen til nyhetsbyrået Newswire.

Han og tre kollegaer er i første omgang klare med to tonn, eller 7000 kurver.

Hjelp fra dyra
Korona-jordbærene er dyrket fram i veksthus, men har stått plantet i jorda på vanlig måte.
- Veksthus er nødvendig for å få det varmt nok til at modningsprosessen settes i gang. Vi prøvde med vekstlys også, men høyt strømforbruk fikk oss til å gå over til å bare benytte varme, sier Myhrene.

Siden jordbærene dyrkes under tak, brukes plantevernmidler bare i liten grad. Produsentene benytter seg av nyttedyr i stedet.
- Til bestøvningen bruker vi humler. Vi slipper inn bier i veksthusene også, men de er litt latere enn humlene. Biene vil ikke fly hvis det er for kaldt, og er derfor på samme blomst altfor mange ganger. Et viktig poeng er jo å få spredt pollenet fra blomst til blomst, sier Myhrene.

Utvider sesongen
Fram til pinse vil totalt 25 tonn (80 000 kurver) Korona-bær bli distribuert fra Lier og ut til Bamas supermarkedkunder. Prisen på de rekordtidlige jordbærene vil ligge på 40-50 kroner pr. kurv.
- Jordbærsesongen utvides nå med seks uker. Det kan også få følger for nordmenns allerede svært høye inntak av jordbær. De siste tall viser at vi spiser 4½ kilo hver i løpet av sommermånedene, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Jordbærsesongen er inndelt i flere faser. I midten av juni overtar de såkalte "tunnelljordbærene", som også er dyrket ute på jordene, dekket av plasttunneller. Fra sankthans og utover er det klart for frilandsbærene, som vokser helt uten tildekning.
- Nordmenn assosierer jordbær med sommer og sol. Aller mest populære er de norske bærene. Det er det norske klimaet med kjølige netter og varme dager som gir jordbærene den helt spesielle smaken og lukten, sier Linnert.

Det finnes cirka 700 jordbærdyrkere i Norge, som til sammen dyrker 30 millioner kurver i løpet av sesongen. Det meste av produksjonen skjer i fylkene rundt Oslofjorden og i innlandet rundt Mjøsa.

Foto: Thor Brødreskift m.fl.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her