Drikke
Norskprodusert vin til topps i Italia

Norskprodusert vin til topps i Italia

Den norske vinimportøren og nå vinmakeren Non Dos har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.
Aase E. Jacobsen
17 Oktober 2013 - 12:28

Det er med vinen Felice 2011 at Jørgen Ljøstad i Non Dos har oppnådd Vini dell’Ecellenza dell’edizione 2014 i Le Guide de L'Espresso.

På linje med baroloer

Det er ikke uventet første gang norskprodusert vin nevnes i disse termer, men Jørgen tror også at det er første gang den deles ut til en ikke-italiensk produsent.

Les mer om Felice 2011

Det er bare viner som får 18 poeng av 20 mulige som hedres med prisen. Det betyr at italienerne verdsetter Felice like høyt som eksempelvis Bartolo Mascarellos Barolo 2009. Det er altså ytterst spesielt at en bordvin med bruskork konkurrerer med DOCG-viner, i tradisjonsbundne Italia.

Her er listen over vinene som fikk 18 poeng eller mer

Stemningen er naturlig nok stor hos Jørgen (th i bildet nedenfor) og kollega Fredrik Kolderup (tv) i Non Dos. Den blir ikke mindre når de i dag presenterer vinen sin for publikum i Firenze i forbindelse med lanseringen av L’Espressos guidebok. Allerede har Firenze har opinionsdannende journalister som Faboi Rizzari og Dan Lerner omtalt Felice som en revolusjonerende og framtidens nebbiolo.

Helt uten svovel

Non Dos-gutta kommer rett fra innhøstningen av 2013-årgangen som forventes å bli en god og klassisk årgang. Felice 2013 lanseres først høsten 2015. 2011-utgaven er nå utsolgt, men kan nytes på restauranter som Baltazar og Maaemo samt baren Gaasa.

Nebbiolo på barbaresconivå må man vanligvis vente fire år på, men Non Dos velger altså å lage en utgave som ikke har vært i kontakt med fat, i tråd med bedriftens filosofi. Men ikke nok med det, Felice er en såkalt nakenvin, altså at den ikke har noen svoveltilsetting, verken før gjæring eller ved tapping.

– Vi mener at siden nebbiolo har et så høyt innhold av tørrekstrakt, kan den leve av seg selv, uten svovel. De fleste store nebbioloviner fra Piemonte ble før tappet uten svovel, og noen gjør det fortsatt slik. De bruker bare litt svovel når druene går i tanken. Vi tilsetter ikke svovel da heller, fordi vi lager så lite at vi kan påse at hver eneste drue er perfekt, forklarer Jørgen.

Gammel drøm

Til denne vinen brukes druer fra en liten vinmark som heter Cascina Mimba. Jørgen ble kjent med denne vinmarken da han jobbet for Giorgio Pelissero for en del år siden.

– Giorgio sluttet å kjøpe druene derfra fordi han var ute etter mørkere og tettere viner, ikke den lyse, elegante frukten som Cascina Mimba gir. For meg var det motsatt, min favoritt var alltid Felices druer, og jeg drømte om en dag å kunne lage vin derfra, forteller Jørgen og legger til: - Vi har smakt Felices egen, usvovlete nebbiolo, helt tilbake til 1979-årgangen, og det er fantastiske viner, tross litt vel varm lagring i garasjen hans.

Vinmarken ligger i Rocce Masolupo i San Rocco Seno d'Elivio i den vestre utkanten av Barbaresco. Parsellen ble plantet i 1962 av Felice Grasso som du ser i midten av bildet på toppen. Det er også han som har gitt navn til vinen. Både han og hans kolleger er veldig stolte av at en vin som følger i de helt tradisjonelle fotsporene, når til topps i Italia. Gamlegutta har dessuten hjulpet novisene fra Non Dos underveis med gode råd og tips.

Mersmak

Felice-prosjektet har gitt gutta i Non Dos mersmak.
– Fra og med 2012-årgangen har vi laget en ny nebbiolovin. Vi har fått en langtidskontrakt for en liten plott i Vigne Rocche-marken i La Morra, Barolo. Denne marken har vært ICEA-sertifisert økologisk siden 1985.

Felice-marken er også dyrket etter økologiske prinsipper, men siden Felice aldri har tappet vin offisielt, så har han heller aldri brydd seg med sertifisering, forteller Jørgen Ljøstad til slutt.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen
+
Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen

Denne rødvinen har vært med oss siden slutten av 90-tallet. Og etter noen svakere årganger, har den hentet seg heftig inn igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Øst møter vest i glasset – og på tallerkenen
Bar
Haipai i Oslo

Øst møter vest i glasset – og på tallerkenen

Haipai er inspirert av 1920-tallets Shanghai da «øst møtte vest». Men referansen er også gyldig for det faktum at Torggata Botaniske har ekspandert til Frogner. Og det med helt unike smakskombinasjoner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Om du bare har tid til et smørbrød til middag, la det bli en fest som med denne løsningen
Dagens rett
Varmt kyllingsmørbrød - panini med kylling og ost

Om du bare har tid til et smørbrød til middag, la det bli en fest som med denne løsningen

Det er heller ikke mange ingrediensene som trengs for at det skal bli en suksess.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet
Dagens rett
Omelett á la Mexico

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet

Uansett når på dagen du velger å spise middag vil dagens tips til en rask omelett gi deg varm og god magefølelse. Spesielt dersom du hiver på ekstra salsa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen
Dagens rett
Verdens beste eggepai

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen

For under et tykt dekke av egg, fløte og parmesan får det meste nytt liv. Og du blir god og mett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen
+
Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen

Denne rødvinen har vært med oss siden slutten av 90-tallet. Og etter noen svakere årganger, har den hentet seg heftig inn igjen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her