Ukens drink

Italicus Spritz

Når som lysten på spritz øker jevnt med temperaturene, skal du prøve en annen vri enn med Aperol

Når som lysten på spritz øker jevnt med temperaturene, skal du prøve en annen vri enn med Aperol

Nordmenn er spritz-elskere i verdensklasse, men det finnes et hav av muligheter utover den vanlige kombinasjonen - som her med en bergamottduftende likør.
29 April 2022 - 12:00

Italicus Rosolio di Bergamotto er en aromatisk italiensk likør med bergamottappelsin, lavendel, gule roseblader, kamomille, sitronmelisse og søterot. Den ble lansert i 2016, men baserer seg på en gammel oppskrift fra 1800-tallet, Rosolio di Torino. Navnet rosolio har ikke noe med rose eller olje å gjøre, selv om både rose og sitrusolje inngår i oppskriften. Men betyr derimot ros solis - soldugg.

Rosoliotradisjonen strekker seg tilbake til 1500-tallet, den gang aperitiffen eller aperitivoen skulle være søt og forholdsvis sterk. I dag har den rike italienske aperitivotradisjonen fått en renessanse, men nå i form av ingrediens i spritz og andre cocktails. Og gjerne servert med noe salt å bite i. Det løses i denne oppskriften med grønne oliven. Rynk ikke på nesa, det smaker faktisk veldig godt til denne forfriskende drinken. 

Italicus bidrar med en annen stil til en spritz, den er både tørrere og sterkere enn eksempelvis Aperol. Ikke minst er aromaene annerledes, mer floral og sitruspreget. 

Det siste kommer altså fra bergamott som er en appelsintype sitrusfrukt mest berømt for sitt skall som setter aroma på blant annet earl grey-te.

Les mer om bergamottdyrking her

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her