Null respekt

Det er ikke bare de statseide bedriftene som burde fornye ledelsen. Også Stabbur-sjefen, Jan O. Rivenes, burde vurdere sin stilling, eller be styret om permisjon for grundig opplæring i smak og matkultur generelt.
Aase E. Jacobsen
20 November 2006 - 18:47

Makan til tullete utspill som forsvarskampanjen for Grandiosa som Stabbur-sjefen, Jan O. Rivenes serverer i dagens Aftenposten, har vi knapt sett.

Irritert over Matmerks reklamekampanje hvor Grandiosa brukes som eksempel på det motsatte av matkultur, skjeller han ut alle som ikke viser respekt for Grandiosa og dens mange tilhengere for fisefine matsnobber.

Forbrukerne bestemmer?
Han mener tvert imot at det er forbrukerne selv som skal definere hva som er matkultur. Og siden dette ene pizzamerket har fått en slik dominerende posisjon på norske middagsbord, fortjener den en plass i matkulturvarmen.

Dessuten frykter han at Grandiosa-sjikanen kan ødelegge for utviklingen innen næringsmiddelsektoren. Hvis han med det mener å ødelegge for at Stabburet skal bruke FoU-ressurser på enda flere medlemmer i Grandiosa-familien, er kritikken fra fagmiljøene (les: matsnobbene) berettiget.

Forflating
Det faktum at han serverer den stakkars familien sin Grandiosa én gang i uka er ingen formildende omstendighet. Grandiosa og mange andre ferdigprodukter stappfulle av manipulerte råvarer og konserveringsmidler er med på å forflate og uniformere en allerede halvdød matkultur. Ingrediensene han mener vi heller burde være stolte av er blant de minst interessante som produseres i dette landet.

En bunn av hvetemel (sannsynligvis ikke norsk), salt og vegetabilsk olje, forhåpentligvis ikke billig transfett, over dette tomatpuré, altså ikke noen saus laget med kjærlighet som på en ekte pizza. På toppen noen tørre strimler av såkalt pizzakjøtt som er utspedd storfekjøtt. Det hele stivet opp med smaksforsterker (MSG) og konserveringsmidler. Til slutt Grandiosas eneste stolthet: Nemlig Jarlsbergost.

Hvis dette skal være en del av den norske matkulturen, er det all grunn til å søke om å ny nasjonalitetsbetegnelse (hva med "nordmann med smak") for alle som ikke vil vedkjenne seg slik helligbrøde.

Ekte og uekte matkultur
For det er en viss grunn til å frykte at Grandiosa skal innlemmes i den norske matkulturen siden Matmerk-sjefen, Randi Kvissel Haugen, prøver å blidgjøre den iltre Rivenes med å si at pizza er jo blitt en del av nettopp denne. Næringsmiddelsindustrien vil nemlig også ha sin andel av den statsfinansierte Matmerks oppmerksomhet. Som i følge Rivenes har et altfor snevert fokus.

Og Matmerk som fra før av sliter med å skille mellom ekte og uekte matkultur. Førstnevnte omfatter matprodukter ikke bare laget på tradisjonelt vis men også med utgangspunkt i råvarer med en helt spesiell smaksprofil og fremstilling. Mat vi kan slå oss på brystet av og være stolte av. Det er bare slike produkter som burde får den høythengende utmerkelsen Beskyttede betegnelser. Den uekte kulturmaten er gjennom rasjonell produksjon tilpasset et marked som etterspør lav pris og hurtig tilberedning. Det blir det aldri skikkelig god smak av.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her