Ny chablisstjerne

Lysten på god chablis øker i takt med temperaturene. Ukens viner er signert en ny og lovende stjerne på chablis-himmelen.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Stjernen er sågar kvinne, for øvrig den første i Chablis' vinkjellere, og det bærer vinene hennes preg av. Både Les Temps Perdus Bourgogne Petit Chablis 2005 (44095) og Clotilde Davenne Chablis Les Temps Perdus 2007 (44096) fra Clotilde Davenne er parfymerte elegante delikate og forførende men med en klar seriøs profil som i chablissammenheng betyr god mineralkarakter og ikke minst syrefriskhet.

Clotilde som i 17 år var chablisprodusenten Jean-Marc Brocards trofaste ønolog og vinmaker, har siden 1992 bygd opp sin egen virksomhet. Men først i år var hun klar til å forlate det trygge livet i Brocards store kjeller til fordel for sin egen lille kjeller og 8,5 hektar vinmarker. Startskuddet gikk med 2004-årgangene fra seks appellasjoner, petit chablis, chablis, saint bris, rød og hvit bourgogne samt aligoté. Tilgjengelig i Norge er den siste og de to første.

Som er svært gode bevis på Clotildes sikre håndlag og smak. Vinmarkene er nøye utvalgt. Blant annet kommer petit chablis fra Préhy, sør i Chablis-regionen. De fleste petit chablis'er kommer fra vinmarker beliggende på flatmark, nærmere bestemt på toppen av de mange åsryggene i Chablis, hvor jordsmonnet er av typen portlandien, og ikke den mer ettertraktete kimmeridgejorden som er så rik på fossiler. Clotildes vinmarker ligger i skråninger med god soleksponering og et mer kalk- og mineralholdig jordsmonn. Resultatet er derfor en petit chablis som kan konkurrere med mang en vanlig chablis. Nydelig frukt i form av lime og grønne epler samt tydelig mineralpreg, særlig flint. Flotte syrer og god lengde. Og et visst lagringspotensial.

Hennes chablis har imidlertid mer av alt. En chablis av stor klasse og potensial og noe av det aller beste i denne kategorien. Årsaken er igjen å finne i vinmarkenes beliggenhet (sørvendte skråninger i Courgis, sør i regionen, 300 m.o.h.), plantenes alder (35 år) samt praksis i vinmarken og ikke minst liten grad av inngripen i vinkjelleren. Clotilde er nemlig en svoren tilhenger av økologisk jordbruk og dermed naturlig lave utbytter.

Gitt denne supre første smakebiten, kan vi bare glede oss til hva Clotilde måtte få ut av eventuell fremtidig satsing på premier cru og grand cru. Dette er definitivt ikke siste gang jeg omtaler hennes viner i positive ordelag. Blant annet gleder jeg meg veldig til å smake den vanlige chablis'en i den mye omtalte 2005-årgangen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen