Ny datomerking for kjøtt

Betegnelsen siste forbruksdag kan skremme folk til å kaste kjøtt som er fullt spiselig. Derfor endrer Nortura holdbarhetsinformasjonen på en rekke kjøttvarer.
Redaksjonen
03 Mai 2010 - 16:06

- For biffer og fileter av storfe og svin er det mye riktigere å bruke betegnelsen best før en angitt dato. Det samme gjelder falukurv, bacon, steker i sky og røkt skinke, sier konserndirektør Jo Henning Espevalen i Nortura, morselskapet til Gilde og Prior.

Matbransjen i Norge er svært restriktiv når det gjelder merking av kjølte kjøttvarer. Men dagens praksis er i mange tilfeller strengere enn de helsemessige behovene tilsier, mener Nortura.
 
- Ifølge matmyndighetenes regler betyr jo siste forbruksdag at varen er lettbedervelig og helseskadelig kort tid etter utløpsdatoen. Med dagens produksjonshygiene, pakketeknologi og emballasje er det ikke lenger slik for disse varene. Derfor faser vi inn den nye merkingen i månedene framover, sier Espevalen.

Hensikten med endringen er blant annet å redusere omfanget av unødvendig kasting av mat.
 
- Det er viktig for forbrukerne, for samfunnet og klimaet. Som landets største merkevareleverandør av kjøtt er det naturlig for oss å gå foran, sier Espevalen.

Blir bare bedre
En del av varene som skal merkes om blir faktisk bare bedre av å ligge litt ekstra, ifølge mateksperter.
 
- Mange spiser biffen før den har fått modne og går glipp av mye god smak, sier Roar Sjåvåg, ferskvaresjef i Mathuset Jacob's på Holtet i Oslo. Hel indrefilet og ytrefilet kan godt ligge en måned etter det som nå betegnes som siste forbruksdag, mener han.

- Og en t-beinsteik som ifølge etiketten er holdbar i ti dager etter innkjøp, kan du godt nyte tre-fire uker senere. Men det er viktig at folk lærer seg å vurdere lukt, smak og konsistens for selv å kunne vurdere kjøttets kvalitet, sier Roar Sjåvåg.

Kaster mye
Undersøkelser viser at det kastes mye mat i Norge, og at mye av denne maten kunne vært spist.
 
- Mer enn halvparten av matavfallet er såkalt nyttbar mat og hadde altså ikke trengt å gå til spille, sier seniorforsker Ole Jørgen Hanssen i Østfoldforskning.

Sammen med Statens institutt for forbruksforskning og Nofima Mat jobber Østfoldforskning med et stort forskningsprosjekt knyttet til kasting av mat, for å skaffe til veie mer kunnskap om omfang og årsaker.
 
I tillegg samarbeider Østfoldforskning og Nofima Mat med næringslivet i prosjektet ForMat, der det er et mål å redusere mengden matavfall betydelig.

- Beregninger basert på data fra dagligvarehandelen tyder på at kjøtt for mer enn 100 millioner kroner årlig kastes fra butikker, ofte på grunn av at det der for kort holdbarhetsperiode. Hjemme hos folk kastes det enda mer. Det vil trolig virke positivt hvis datomerkingen nå endres for kjøttprodukter der holdbarheten ikke er kritisk, sier Hanssen til nyhetsbyrået Newswire.
 
Illustrasjonsfoto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på
Dagens rett

Det er flere grunner til at spagetti bolognese er en favorittmåte å starte uka på

Spagettiretter er som regel enkle å tilberede, og det samtidig som smaken selvsagt er ivaretatt. Det gjelder bare å benytte gode råvarer her som i all annen mattilberedning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her