Drikke
Ny toscansk boksfavoritt

Ny toscansk boksfavoritt

Denne røde boksvinen passer ikke bare til hverdagslig vinkos i julestria, men også når «havrelefsa» henter oss inn igjen over nyttår.
Aase E. Jacobsen
14 Desember 2011 - 08:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

La Parrina Maremma 2010 (94573) (for 3 liter) er saftig og god med fin friskhet, bra fylde og lett tanninbitt. Og dermed en god partner til så vel kveldskosen som på matbordet. En selvfølge sammen med pizza og pasta, men også det meste av kylling og svin, samt småretter og sandwich.

Den får sine druer fra en vingård i den vestre delen av fylket, Maremma, og helt sør i området, nesten på grensen til Lazio. Langt unna de ettertraktete vinene og dermed høye prisene i Bolgheri, lenger nord. Her som der må den «lokale» sangiovese dele oppmerksomheten med «importerte» druer som cabernet, merlot, petit verdot og alicante bouschet.

La Parrina som er navnet på gården med i alt 200 hektar, hvorav en fjerdedel er dyrket med vinstokker, lager også viner litt høyere opp på kvalitetsskalaen under Parrina DOC. Selv om DOC-et ble etablert så sent som 1971, er tradisjonene lange i området. Plasseringen ved Via Aurelia gjør at det her har vært vinaktivitet siden tidenes morgen. Men uten at det har gitt seg utslag i noe særlig løft i renomméet.

La Parrina er dessuten en gård av nyere dato, fra tidlig 1900-tall, og et resultat av Mussolini-regimets satsing på å løfte området ut av fattigdom, kriminalitet og underutvikling. Noe positivt kom det ut av denne mørke tiden i Italias historie. For fra å ha vært Italias navle under etruskerne og romerne, var regionen mer kjent som Maremma amara – det triste Maremma. Dette skyldtes også sumplandskapet og moskitoproblemene, men som etter hvert ble erstattet med frodige landbruksområder og blomstrende turisme. Ikke uventet tilbyr La Parrina både agriturismo og salg av gårdsprodukter som olivenolje, frukt og grønnsaker, ost og selvsagt vin.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

La Parrina Maremma 2010 (94573)

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her