Nyhetene på polet november 2011 - Brennevin

Aase E. Jacobsen
02 November 2011 - 14:54

For unødvendig mange av de 73 produktene kommer fra våre naboland. Uten at det bidrar til noe kvalitetsløft. For kvaliteten på en slik lansering ville vært minst like høy om det bare var norske produkter med. Det er ikke minst øl en meget god dokumentasjon på. Også eple- og bærbaserte produkter, både med og uten alkohol. Så her har polfolket gått over bekken etter vann.Vanlige vinnyheter kommer i bakgrunnen med et slikt fokus. Og særlig når kvaliteten på det som lanseres gjennomsnittlig og relativt sett bare kan karakteriseres som grei. Noen lyspunkter finnes dog, og det i det folkelige hjørnet. De beste kjøpene denne gangen er en sjelden petit verdot fra Uruguay, et par fra Côtes du Rhône samt noen røde boksviner.

FIXME: not implemented embed type for object type : <embed VIEW="embeddedoldimage" SIZE="original" CUSTOM:OLDHEIGHT="166" CUSTOM:OLDWIDTH="125">Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomførtNyhetene som er i salg fra og med 5. november 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. november 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre. Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget november 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.KatalogerFra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig, og denne er dessverre heller ikke tilgjengelig på nett. Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:• Total produktkatalog for perioden november/desember 2011 (1,55 MB)• Katalog med nyheter i basisutvalget for perioden november/desember 2011 (795 kB)• Liste med nyheter i basisutvalget for perioden november/desember 2011 (71 kB)• Liste med nyheter i bestillingsutvalget for perioden november/desember 2011 (134 kB) Tidligere lister finner du her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=141674

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Akevitt

+ (87p)
Spirit of Hven Organic Aqua Vitae
Backafallsbyn
Sverige
94328 Vectura - kr 349,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 2
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Gyllen. En del kvann, ferks frukt, krydder og urter.
Smak: Stor viskositet, stor fedme, mye krydder, ok friskhet, varm og rik utover, sitter godt med en del lakris i finishen, lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Peiskos.
Vurdering: En morsom dram. (UÅ)
Laget av: Korn, vann, karve, johannesurt, appelsin, sitron, diverse blomst- og krydderuttrekk
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Blanding av maserater og destillater fra enkle destillasjonsapparater. Ikke karbon- eller kjølefiltrert før tapping. Økologisk.
Bestill her:

(84p)
Saltø Akevitt
Saturnus AB
Sverige
94460 Vectura - kr 245,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 4
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Lys gul. Sødmefylt duft med mye appelsin og sitrus, litt urter og krydder.
Smak: Følger duften, mye sødme, stor viskoitet, mangler litt friskhet, blirr litt tung, mye karve i ettersmaken. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, koldtbod.
Vurdering: En ok og svært fruktdrevet akevitt. (UÅ)
Laget av: Korn, anis, fennikel, karve.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kornsprit blir etter destillasjon smaksatt med økologisk karve og krydder. Økologisk.
Bestill her:

÷ (82p)
Snälleröds Brännmästarens Akvavit
Snälleröds ÅngbränneriAB
Sverige
94329 Trebuchet - kr 265,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Excellars
Farge og duft: Lys gul. Tørr lett duft, dempet krydder.
Smak: Fruktig anslag, en del fruktsødme, ganske bløt i stilen, dempet krydderkarakter, en del sødme. (UÅ)
Bruksområde: Alene, drinker, lette retter.
Vurdering: En veldig lett akevitt. (UÅ)
Laget av: Hvete, krydder
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Dobbeltdestillert kornsprit blandes med krydder før et kort fatopphold. Økologisk.
Bestill her:

Cognac

+ (87p)
Bache-Gabrielsen Folle Blanche Grande Champagne
Bache Gabrielsen
Frankrike
94528 Vectura - kr 510,60 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vectura
Farge og duft: Gyllenbrun. Fin fruktig ren og tørr duft med litt blomster og gule frukter, velintegrert fat.
Smak: Fruktig anslag, stor viskositet, god syre, frisk utover, slank, varm og god, sitter godt. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: En tørr og elegant cognac, men definitivt ikke for xo-elskeren. (UÅ)
Laget av: 100% Folle Blanche
Alkoholinnhold: 41,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell destillasjonsteknikk i enkle destillasjonsapparater (alambic), drueopprinnelse: Grande Champagne. Lagret i ca. 15 år på eikefat før tapping.
Bestill her:

(86p)
Cognac Elodie by Le Réviseur
Cognac Elodie by Le Reviseur
Frankrike
93929 VSD - kr 799,00 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Gyllenbrun. Fin tørr duft med litt krydder, smør, fat.
Smak: Fruktig anslag, god syre, en del sødme, bra dybde, sitter godt utover, noe sødme i finishen, lang ettersmak med en del fat, vanilje og kokos. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: En ung og litt vel fat- og kokospreget cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Destillasjon av grunnvinen i enkle destillasjonsapparater (alambic), fatlagret i minimum 17 år før tapping.
Bestill her:

(86p)
Leyrat XO Dom.De Chez Maillard Fins Bois
Cognac Leyrat
Frankrike
94496 Cuveco - kr 839,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 2
Interbrands Norge
Farge og duft: Gyllenbrun. Fin duft med smør, aprikos, tørket frukt, vanilje.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, rund og fruktig hele veien, sitter godt og svært lenge med masse frukt og vanilje i finishen, nesten tropisk. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: En svært fruktdreven cognac. (UÅ)
Laget av: 100% Ugni Blanc
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell destillasjon i alambic, ikke tilsatt farge eller sukker. Før tapping ble brennevinet fatlagret i ca. 30 år.
Bestill her:

Whisky

(86p)
Bulleit Kentucky Straight Bourbon
The Bulleit Distilling Co.
USA - Kentucky
94462 VSD - kr 344,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Diageo Norway
Farge og duft: Gyllenbrun. En del vanilje og kokos, fruktsødme.
Smak: Følgerduften, veldig søt i starten, tørker mer utover, varm og tørr finish. (UÅ)
Bruksområde: Alene, drinker.
Vurdering: En bourbon med karakter. (UÅ)
Laget av: Bygg, rug, mais, gjær, vann
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell dobbeltdestillasjon, minimum 72 md. lagring i nye amerikanske eikefat.
Bestill her:

(86p)
Mackmyra Single Malt Whisky Den Första Utgåven
Mackmyra Svensk Whisky
Sverige
59055 Vectura - kr 499,00 (70cl)
Basisutvalg, kategori 5
Cask Norway
Farge og duft: Gyllen. En del fat og litt røyk, gummidekk.
Smak: Sødmefylt anslag, god karakter, frisk utover, varm finish. (UÅ)
Bruksområde: Alene, drinker.
Vurdering: En lettlikendes whisky, men ikke veldig kompleks. (UÅ)
Laget av: 100% bygg
Alkoholinnhold: 46,1% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Destillert av svenskprodusert bygg, fatlagret i små eikefat (46% i 100-ltrs fat), en mindre andel (5,4%) av fatene er produsert av svensk eik.
Bestill her:

÷ (83p)
The Fat Trout
The Fat Trout
Skottland
43886 Vectura - kr 309,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Gyllen. Tørr duft, dempet, en del kornpreg.
Smak: Sødmefylt anslag, mye kornpreg, ren og god, bløt syre, sitter ok. (UÅ)
Bruksområde: Drinker.
Vurdering: En ren og god blended. (UÅ)
Laget av: Maltet bygg, mais
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell framstilling i pot stills og kolonneapparater, 30 destillater inngår i blandingen, 20% single malt, 80% grain. Minimum 36 md. fatlagring.
Bestill her:

Fruktbrennevin

+ (87p)
Lierdrammen Eple
Egge Gård
Norge
59679 Cuveco - kr 355,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 4
VINO
Farge og duft: Lys gul. Deilig epleduft med snev av tropisk frukt.
Smak: Sødmefylt anslag, mye eplesødme, god viskositet, sitter godt utover, varm god finish. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: Et herlig epledestillat. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Destillert eplemost.
Bestill her:

÷ (82p)
Egge Eplebrennevin
Egge Gård
Norge
57882 Cuveco - kr 355,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 2
VINO
Farge og duft: Varm gyllen. Litt kunstig eikepreg, kommer seg med lufting.
Smak: Fruktig anslag, veldig tropisk/kunstig i stilen, god syre, mye vanilje og kokos i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: Mer bourbon- enn calvadoslik. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring av eplemost i eikefat før destillering, deretter fatlagring i min. 36 md. før tapping. Ikke tilsatt sukker, farge eller smaksforsterkere.
Bestill her:

Annet brennevin

(85p)
Vianvang Pors Dram
Arcus
Norge
94520 Vectura - kr 289,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Gul. Veldig parfymert duft.
Smak: Sødmefylt anslag, følger duften, litt emmen, men god, masse frukt i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, alene.
Vurdering: En fruktig dram. (UÅ)
Laget av: Poteter, byggmalt, pors
Alkoholinnhold: 35,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Potetsprit ble etter destillasjon smakssatt med pors.
Bestill her:

÷ (70p)
Negrita Spice
Bardinet
Frankrike
94560 Vectura - kr 294,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Løiten Brænderi
Farge og duft: Gyllenbrun. Noe emmen duft.
Smak: Følger duften, veldig emmen og kunstig. (UÅ)
Bruksområde: Helst ikke.
Vurdering: Et uinteressant destillat med masse kunstige smaker og lite spritkarakter. (UÅ)
Laget av: Melasse, krydder
Alkoholinnhold: 35,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret melasse blir destillert til rom, destillatet blir deretter tilsatt krydderuttrekk før fatlagring og tapping.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Forsiden akkurat nå - 3

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her