Drikke
Nyhetene på spesialpolet oktober 2013 - viner fra Toscana

Nyhetene på spesialpolet oktober 2013 - viner fra Toscana

Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2013 - 14:29

Nok en gang viser nyhetsslippet i FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">spesialpolene at håndverksøl fra hele verden er ideelt for denne kanalen. For det første produseres mange av disse ølene i svært små batcher, for det andre er mange av ølene noe som ikke produseres jevnlig. De er bare tilgjengelig en veldig kort periode og mange kommer aldri tilbake.

Verdens beste øl?

Ølene som kommer til å rase raskest ut, er trolig de fra trappistbryggeriet Wesvleteren som har en helt spesiell kvoteringsmetode for å unngå svartebørstilstander. Westvleteren "12" er kåret til verdens beste øl av RateBeer og er helt klart en lekkerbisken.

Ølene selges for øvrig normalt bare rett fra bryggeriet. Vinmonopolet har derfor måttet stille seg i kø med privatkunder og kan som en av få butikkjeder tilby disse hypete ølene.

Til peiskosen

Og gode er de utvilsomt, men det er mange andre som fortjener enda mer oppmerksomhet. Blant de 30 ølene jeg smakte forut for lanseringen pekte Russian Imperial Stout fra nederlandske Emelisse seg ut som aller best. Wow for en munnfølelse. Fyr opp i peisen, når er tiden her for skikkelig ølkos.

Det får du også med I'm Curious 13.1 Imperial Stout fra en annen nykommer, nemlig svensk-norske CAP. Fusion fra Moor Beer fortjener også ekstra omtale som et nydelig øl av typen typen old ale modnet i brukte eplebrandyfat. Et flott øl til høstlige viltmiddager.

Humle og villgjær

Humlefansen får også tilfredsstilt behovet, blant annet gjennom amerikanske Hop Riot. En herlig IPA. Den voksende skaren av surølfantaster har også mye å glede seg til som amerikanske Smokestack Series Love Child som også er et veldig godt matøl.

Til sammen skal 87 ulike øl fordeles på de seks spesialpolutsalgene. Hva som finnes hvor finner du i oversiktene nedenfor.

Spenningen mangler

Spesialpolene får også påfyll av viner fra Toscana i oktober. Men her er det ikke den helt store spenningen eller så mye å stille seg i kø for. Mange av vinene har vært tilgjengelig i BU i mange år, og er det til dels fortsatt, om enn ikke i samme årgang, og andre som spesialimport. Da er det langt mer behagelig og ofte billigere å bestille vinene via nettet.

Les kritikken mot spesialpolordningen

To produsenter peker seg likevel ut, San Giusto a Rentennano og Montevertine, med flere cuvéer og årganger. Begger er for øvrig to av mine personlige favoritter. Noen ganger er det godt å få sine preferanser bekreftet.

Listene er inndelt i kategorier A og B hvor den første sikter til distribusjon til Vika og Valkendorf. B er full distribusjon, altså til alle seks spesialpolutsalg, inkludert Hamar, Sandnes, Sandefjord og CC Vest.

Bli en mester på aromaer i vin med dette duftsettet

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, Vika i Oslo, Valkendorfsgate i Bergen. I tillegg selges enkelte av varene i fire andre utsalg (Hamar, Sandnes, Sandefjord og CC Vest samt Trondheim fra november). Se listen for utvidet distribusjon ovenfor). Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Toscansk hvitvin

Toscansk rødvin

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett
Dagens rett

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett

Det er ikke store innsatsen som kreves, men du blir rikelig belønnet. Med øl i gryta, må du kanskje ha øl i glasset. Men det er ikke nødvendig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her