Nyheter i bestillingsutvalget mai 2000

Når solen skinner fra skyfri himmel, epletrærne står i full blomst og luften er stinn av bjørkepollen, er ingenting som et glass hvitvin. Enten alene i skyggen av parasollen eller til en lett og vårlig rett. Vi har smakt oss gjennom mainyhetene i polets b
Redaksjonen
24 Mai 2000 - 18:18

Dette er altså viner som du må bestille enten i ditt lokale utsalg eller ved å bruke Apéritifs gratisfaks til Polet.

Superbillig
Kvaliteten på boksevinene er på bedringens vei, er trøsten til deg som kanskje rynker på nesen. Stadig kommer det nye produkter som retter opp boksevinenes rykte. Denne hvite vinen er i tillegg superbillig. Bodegas Hijos de Alberto Gutiérres Blanco (varenr. 33087, bestillingsutvalg) koster kroner 410,70 for fem liter. Det tilsvarer en flaskepris på kroner 61,60. Billigere er det ikke mulig å få en hvitvin som er drikkendes!

Denne spanske hvitvinen som er fra det Castilla y Leon nordvest for Madrid, er laget av viura og sauvignon blanc. Viura eller macabeo er Nord-Spanias viktigste hvitvinsdrue og gir lette hvitviner med et dempet aromabilde som er velegnet til å nytes godt avkjølt om sommeren. Denne enkle men rene boksevinen har et klart sauvignon blanc-preg (stikkelsbær) i duften, smaken er lett og frisk med krydret avslutning. Et helt greit hvitvinsalternativ til det store hageselskapet.

Foretrekker du flaskevin, lager den samme bodegaen en bedre utgave med den samme druemiksen. Pucela Viura Sauvignon Blanc 1999 (varenr. 33079, bestillingsutvalg) koster kroner 82,10. Her har duften blomster og pærer som de fremtredende aromaer. Samksmessig er den fyldigere og kraftigere enn boksevinen. Med andre ord; masse vin for pengene! Drikk den til retter med fisk, grønnsaker eller lyst kjøtt, gjerne krydrete.

Delikat og råbillig
Enda bedre kvalitet på boksen får du gjennom treliteren fra Guy Cuisset. Den heter bare Monestière og er identisk med den rimelige smaksbomben Domaine de la Monestière som er å få som flaske i de fleste polutsalg for kroner 90,40 (varenr. 7363). Pris for boksen er imidlertid kroner 299,90 (varenr. 33053, bestillingsutvalget) som gir en flaskepris på kroner 75. Altså råbillig. Og denne utrolig rene, delikate og friske hvitvinen kan du lure mange vinsnobber med, hvis du finner glede i det!

Bløt og krydret
Marsanne Collection Caroline 1999 (varenr. 33166, bestillingsutvalg) har en helt annen stil. Den er krydret og rund, nesten fet i stilen med innslag av eik. Mange vil synes denne er en utmerket kosevin på grunn av fedmen og bløtheten. Men den kan også brukes til mat. Husk imidlertid å holde boksen godt avkjølt for denne vinen er ikke så god temperert. kroner 279,90 som gir en flaskepris på kroner 70. Når vinen er så å si identisk med flaskevarianten til kroner 79,90, så skjønner du at her får du utrolig mye vin for pengene.

Trøtt av Tariquet?
Hvis du er lei Tariquet - en av de mest solgte hvitvinene i Norge - eller har lyst til å variere litt, finnes et godt alternativ fra samme område, altså Côtes de Gascogne. Domaine de Sancet 1999 koster det samme - kroner 79,50 (varenr. 33038, bestillingsutvalg) og er laget av drueen colombard og gros manseng som er typiske for området. De gir svært aromatiske viner hvilket er en av forklaringene på denne type vins gjennomslag i Norge (i tillegg til prisen selvsagt). Og Sancets er ikke mindre intens i duften. Smaken er frisk og ren. En behagelig matvin til alt fra salater til fisk og skalldyr.

Enklere og billigere er Yvon Maus Côtes de Gascogne 1998 laget av colombard og chardonnay (varenr. 33170, kr 73,20). Den er fruktig og frisk med fin finish. Nyt den alene eller til enkle forretter eller salater.

Småelegant
For deg som ikke liker at hvitvinen oser av tropisk frukt og blomster ha vi funnet frem til en mer klassisk hvitvin - fra Bordeaux. Bordeaux Blanc de Lébégue 1998 koster kroner 99,50 (33035, bestillingsutvalg). Råvarene er hentet fra Entre-deux-mers og Graves og består av sémillon og sauvignon blanc. Vinen har vært gjennom en kort modning i eikefat uten at fatpreget er dominerende. Her er det frukt, en touch fatkrydder og noe jordsmonn som stiger opp av glasset. Smaken er rund og samtidig frisk. En småelegant matvin til fiske- og skalldyrretter med smør eller fløtesauser samt til retter med lyst kjøtt.

Tapasfrelst?
Tørr sherry som fino og manzanilla må du bli vant med for å like. Og straks du er frelst, forblir du det. Manzanilla er noe av det mest forfriskende du kan drikke. Ingen tørsteslukker men aromakombinasjonen av grønne epler, kalk og brød samt stor friskhet presentert i form av en godt avkjølt vin er besnærende. Aurora Manzanilla (varenr. 33070, bestillingsutvalg) er akkurat slik. Den selges dessuten i halvflasker, til kroner 75, hvilket er en fordel siden manzanilla må behandles som enhver hvitvin, altså den kan ikke spares, for da mister den fort aromaene. Aurora er det perfekte følge til spansk småsnacks (tapas) eller til typiske middelhavstolkninger av fisk, det vil si med olivenolje, oliven, tomater, sitron og kapers!

Smaker av sommer
Vinho verde er den mest kjente portugisiske hvitvin. Som finnes i alle kvalitetsklasser. Solar das Boucas 1999 (varenr. 33069, kr 89,90) tilhører toppskiktet og er laget av 100 prosent loureiro, den beste av druene som brukes til vanlig vinho verde. Den er ikke så høyt ansett som alvarinho som kun er tillatt i i Monçao, helt nord i vinho verde-land og som gir viner med stor fylde og god syrestruktur. Men loureiro resulterer i aromatiske viner med relativt lavt alkoholinnhold og bra syre. Aromamessig kan den minne om riesling. Solar das Boucas 1999 har svakt jordsmonnspreget duft, er frisk, lett spritzig og deilig fruktig i smaken. Dette smaker sommer. Drikk den som aperitiff eller til lette fisk- og skalldyrmåltider. En super vin til prisen!
 
Til jordbærene
Ingenting er så deilig sommerlig som å nippe til en kurv med jordbær. Men akk, det er ennå en stund til de norske kommer. De importerte trenger en del stæsj for å kunne spises med velbehag. Dryss litt sukker over samt noen dråper appelsin eller sitron. Sett kjølig en halvtime. Server så med et glass italiensk søt musserende. Som Moscato d''Asti Millesimato 1999 fra Fontanafredda, kroner 95 (varenr. 33040, bestillingsutvalget). Duften er muskatpreget og moussen (kullsyren) er kremaktig. Sødmen til tross, vinen er faktisk behagelig frisk. Men den må serveres godt avkjølt.

Landets sannsynligvis billigste dessertvin er den bulgarske musserende Snow Wine 1998 fra Dimyat (varenr. 32029, kr 80). Den er laget av muscatdruen hvilket avsløres av duften. Den er enkel smaksmessig med OK friskhet, men hvis du trenger et lavbudsjettalternativ er denne helt OK. Alkoholprosenten er noe høyere enn for de søte italienske musserende.

Noen røde perler må vi også ta med:
Viktig melding: Vinsensasjonen Priorato Gran Reserva 1991 (varenr. 32979, kr 132) fra Rotllan Torra er atter på lager. Det første partiet av denne fantastiske vinen som var ukens vin for noen uker siden ble raskt utsolgt, men nå skal den være på plass på lageret igjen.

Sommerlig bær
Langt mer sommerlig er beaujolaisen Morgon Les Charmes 1997 fra Maison Louis Latour. Her er alle de deilig bæraromaene vi ønsker oss av en beaujolais, bringebær, rips og jordbær. Altså en saftig vin med god friskhet. Veldig sjarmerende som navnet antyder. Passer utmerket til retter med lyst kjøtt eller sågar fisk. Prøv den også til spekemat med kontinentalt tilbehør (altså ikke seterrømme og eggerøre).

Sommerlig 2
En saftig barbera er topp sommerrødvin. Som Prunottos Fiulot Barbera d''Asti 1998 til kroner 110,10 (varenr. 33010). Duften byr på lett krydret preg av røde og mørke bær, smaken er rund med god fruktsødme og fine tanniner mot slutten. Deilig til italienskinspirerte måltider så vel utendørs som innendørs. Fiulot er den enkleste barberaen fra huset Prunotto, som drives av Antinori - Italias største vinmarkeier. Selv om denne vinen ikke er blant de rimelige, må vi nevne den hvis du skulle få lyst å smake barbera d''asti på toppnivå, Costamiòle Barbera d''Asti 1997 koster kroner 270,40 (varenr. 33011) som selvsagt er dyrt for en vin som ikke skal lagres men nytes mens den er ung. Men den er så innsmigrende at det er vanskelig å stå imot fristelsen: Stor duft, like stort smaksanslag med bløtt fruktpreg og orientalske krydre som kanel og sandeltre, meget smaksrik og deilig vin som godt kan drikkes alene. Eller til grillet indrefilet for to.

Storinnrykk
Skal du ha mange til bords, kan flasker i stort format være et innslag som setter en ekstra spiss på selskapet. Du behøver imidlertid ikke satse på dyre viner, for klassikeren Villa Antinori Riserva Chianti Classico finnes nå i fire formater: ½ (varenr. 2792-2, kr 82), 1/1 (varenr. 2792, kr 142,50), magnum (2792-5, kr 358,30) og dobbelmagnum (varenr. 2792-6, kr 698,40) som altså er tre liter. Det lønner seg altså ikke å kjøpe andre formater enn standard helflaske, årsaken er naturlig nok at volum i disse formatene er veldig små og ofte stort innslag av manuelt arbeid. Men så er det heller ikke derfor mange liker eksempelvis magnum. Som trolig er det optimale lagringsformatet for vin. Alle flaskestørrelsene er til salgs i 1996-årgangen som er deilig å drikke nå selv om de største utgavene godt kan ligge noen år. Magnumen er saftig med et modent og rikt kirsebær- og fatpreg samt noe tanniner i finishen.

God bulgarer
Mange har forlatt Bulgaria som hovedleverandør av rødvin. Og til dels med god grunn for mye av vinen som har vært til salgs de siste to årene etter at etterspørselen gikk kraftig ned, har vært sliten og uttørket. Boyar Premium Cuvée Merlot (varenr. 32991, kr 89,50) er imidlertid av årgang 1999 og ganske så fersk. En rund og bløt vin med godt merlotpreg (mørke bær, jord, lakris) som er langt fra det trøtt bulgarske imaget så vel smaks- som utseendemessig.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her