Godbiter i pollisten
Nytt spennende bekjentskap fra Piemonte

Nytt spennende bekjentskap fra Piemonte

Denne produsenten gir prisgunstige muligheter for dypdykk i to knøttsmå, men interessante områder i Piemonte.
Aase E. Jacobsen
30 September 2016 - 12:49

DOCG-ene Ghemme og Gattinara sine henholdsvis 60 og 100 hektar vinmarker klamrer seg side om side mot foten av Alpene, eller nærmere bestemt Monte Rosa-fjellmassivet som kneiser 4634 m.o.h..  Ghemme og Gattinara er omtrent så langt nord i Piemonte som det er mulig å dyrke druer.

Det finnes flere små og morsomme områder helt nord i Piemonte

Det gir en vinstil som er ytterst årgangsfølsom, noe Torraccia del Piantavignas viner til fulle uttrykker. Dette vinhuset er ifølge dets direktør, Nigel Brown, den eneste produsenten som lager vin i begge områdene, selv om det er Ghemme som er Torraccias hjemmeadresse.

Fra Gattinara.

 

Deres viner finnes nå i Norge (og på Systembolaget) i ulike årganger, og for den som er interessert i en pedagogisk innføring i hvordan nebbiolo (med litt innslag av vespolina) reagerer på forskjellige klimatiske forhold helt i grenseland, er dette en aldri så liten gavepakke.

I bestillingsutvalget finnes Torraccia del Piantavigna Ghemme 2009 og i spesialutvalget samme vin i 2008-årgang. Men da til en vesentlig høyere pris, 260 kroner. 2008 er riktignok en fastere vin med litt bedre lagringspotensial enn 2009. Når den er tom, er det 2010 som overtar og den er på nivå med 2008. Da snakker vi om vin som holder i minst 10 år.

Fra Ghemme

Jeg fikk nemlig smake denne vinen tilbake til 2004 – et annet knallår i Ghemme. Vinen er i dag en sann åpenbaring: kompleks og eksotisk med fine toner av bakt paprika. Stor munnfølelse og lekker fruktighet samt lang ettersmak med litt urter.

 

Så lekker er den at det faktisk frister å ta en  harrytur over grensa for å få tak i 2001-utgaven som på Systembolaget koster ubegripelig gunstige 149 SEK.

På spesialpolene finnes også en enkeltvinmarksutgave, Torraccia del Piantavigna Ghemme Vigna Pellizzane 2010, en flott vin med bra kompleksitet og overraskende fruktig stil, men som med en prislapp på 379,90 kroner altså koster det dobbelte av «lillebroren».

Utvalget fra Ghemme i Norge er ikke stortGenerelt oppleves Ghemme, hvis jeg skal dømme ut fra denne porteføljen, som å gi noe mer elegant og delikat vin enn Gattinara som på sin side har et vulkansk jordsmonn som gir veldig gode resultater i varmere år.

Les mer om Gattinara her

Det rettferdiggjøres gjennom Torraccias Gattinara fra 2010. Den kommer trolig til å bli som 2008 er nå – og et veldig godt eksempel på hvor barololik en gattinaravin kan bli når naturen er på vinbondens side. Og med 2011-årgangen som tar over når 2010 er slutt, demonstreres vinstilens tilbøyelighet til å bli rustikk og litt grønn om varmen svikter.

Denne gattinaraen klarte seg veldig godt i 2011

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her