Økologiske viner i sterk vekst

Interessen for økologiske viner øker i Norge. I fjor ble det solgt over 150.000 liter økologisk svakvin.
Redaksjonen
23 Mars 2007 - 12:33

Det er tall fra Vinmonopolet og serveringsbransjen (HoReCa) som viser dette. I 2006 økte salget med 18 prosent sammenliknet med året før. Totalt ble det solgt 156.000 liter med økologisk svakvin i Norge i fjor.

Tallet kan faktisk være høyere, ettersom det kan finnes flere viner som er økologisk dyrket enn det som fremkommer i statistikk. Det er nemlig ikke alle produsenter som merker varen. Det som er med i statistikken er altså viner som er merket som økologisk.

Rekordfart
Statistikken er utarbeidet av Focus Wines for Vin-og brennevinleverandørenes forening (VBF). Den viser at salget av økologiske viner øker med rekordfart. Siden 2000 har salget av denne type viner blitt 50-doblet og VBF tror at veksten bare vil fortsette i årene som kommer.

Interesse
- Vi forventer at salget av økologiske viner i Norge vil fortsette å øke betydelig. Mens det i 2000 bare ble solgt ca 3.000 liter med økologisk vin økte salget til 156.000 liter i 2006.

Dette viser at interessen for økologiske produkter når stadig flere vinkonsumenter, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.

På tross av veksten i salget av økologiske viner, utgjør produktgruppen ikke mer enn 0,26 % av det totale salget av vin i Norge.

Økologisk rødvin
Det er først og fremst økologiske rødviner som selges i Norge. Fordelt på kategorier innenfor økologisk vin, ble det i 2006 solgt 142.000 liter rødvin, 12.000 liter hvitvin og 2.000 liter musserende vin. 

- Flere enn 9 av 10 flasker med økologisk vin var rød. Nye produkter og økt interesse kan imidlertid føre til at dette markedsforholdet endrer seg i tiden som kommer, sier Jordheim.

Statistikken fra VBF viser videre at serveringsstedene i 2006 stod for 7% av salget for økologiske viner i Norge. Resten ble solgt på Vinmonopolet.

Salg av økologisk vin - tall i 1000 liter.

Produkt

2000 

2005

2006

Rød

2 805

125 673

142 815

Hvit

324

5 633

11 906

Musserende

-

1 342

1 994

Totalt:

3 129

132 648

156 714

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto
Dagens rett

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto

Det burde være forbudt å kaste rekeskall, uten å lage kraft av dem først, for den gir sykt god smak til en risotto. Har du noen reker etter helgen, kan du tilsette dem men de er faktisk ikke nødvendige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her