Ola Nilsson til VM

Etter en nervepirrende ekstraomgang slo Ola Nilsson Heini Petersen med hårfin margin. Det er dermed Nilsson som skal representere Norge i VM i Irland og kanskje sørge for at vi får vår første verdensmester?
Aase E. Jacobsen
16 August 2004 - 12:58

Regjerende norgesmester Ola Nilsson, repeterte seieren på hjemmebane, for det var Madserud Gårds solfylte hage som søndag 15. august var åsted for årets NM i østersåpning. Men han gikk ikke til dekket bord siden mangeårig mester Heini Petersen, kantinechef hos McKinsey, ga ham skikkelig konkurranse. Etter finalen var det nemlig umulig å skille de to totalpoengmessig selv om Petersen var fem sekunder raskere. Det er ikke bare hurtighet som belønnes. De 30 østersene skal være åpnet på et perfekt vis, uten skall og andre uvedkommende elementer, og dessuten skal de være løsnet fra skjellet.

Derfor måtte det en ekstraomgang til - en duell mellom Norges desidert beste østersåpnere gjennom tidene. Nilsson åpnet 30 østers på 2,08 og Petersen på 2,16. Etter at juryen hadde vurdert hvordan østersene var åpnet, var det klart at det er svenske Nilsson som skal forsvare de norske fargene i Galway, Irland, i slutten av september. Der sikret han andreplassen i fjor, og dermed er forventningene store til at han kan lukte på gullet i år.

Nilsson og Petersen kan virke uslåelige, og avstanden til de tre andre i finalen var stor. Xian Xu fra Radisson SAS Plaza ble nummer tre med så å si perfekt åpnete østers med en tid på 3,33, Gorm Nørom (t.v.), Mares, nummer fire og Mons Bakkelund, Le Canard, nummer fem. Som tidligere år var kvinneandelen lav, men all heder til Veslemøy Pedersen, Madserud Gård, for innsatsen.

For årets østers var tøffere enn tidligere år. Norske flatøsters direkte fra skjellmannen Alf Sætres anlegg utenfor Bergen krevde skikkelig krafttak siden de var spesielt harde. Dessuten er det gigas som dominerer det norske markedet og dermed typen de fleste har erfaring med. Mens A la Carte Produkter sponset østersene, stilte Haugen-Gruppen tradisjonen tro med Bollinger Champagne, Ringnes med en annen østerspartner, Guinness, for øvrig - og ikke overraskende offisiell drikke under VM. Irlands Turistkontor sørger for at vinneren med følge kommer til VM, og Jon Schøning AS samt Handberg Engros AS sørget for at finalistene fikk praktisk kjøkkenutstyr i premie. Stor takk rettes også til Omega som tradisjonen tro sto for tidtakingen under mesterskapet. I juryen satt Tore Namstad, Madserud Gård, Daniel Karlsson, Klosteret og Thor-Olav Skålvoll, A la Carte Produkter.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?
Dagens rett

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

La poteten overta for pasta denne gangen og server en smaksrik potetlasagne med drikke etter hva lommeboken tåler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her