Old Grey

I 2003 ble det solgt over 250 millioner teposer i Norge. Og det 100 år etter at denne enkle men geniale løsningen ble oppfunnet. Det har florert påstander om at teen i teposer er av ringere kvalitet enn løsvekt-te. Ettersom det er samme type te som brukes i begge tilfellene, er disse påstandene usanne.

Teposen ble oppfunnet i 1904 av Thomas Sullivan. Sullivan var en teimportør fra New York som sendte ut teprøvene i små silkeposer til kundene sine. Enkelte av kundene puttet silkeposen rett i koppen og helte varmt vann over uten å ta teen ut av prøveposene. Denne beleiligheten ble tydeligvis godt likt blant kundene, og etterspørselen økte. Snart solgte Sullivan all sin te i silkeposer.

Man mener å vite at hver tepose Sullivan sendte ut, opprinnelig inneholdt 2 gram te. Dette fordi 2 gram te gir optimal smak og fylde til én kopp med te. Dette har eksempelvis produsenten Twinings tatt hensyn til, og produserer alle sine teposer med 2 gram te. Det har også florert påstander om at teen i teposer er av ringere kvalitet enn løsvekt-te. Ettersom det er samme type te som brukes i begge tilfellene, er disse påstandene usanne. Teen man finner i teposene er finkornet for at vannet raskere skal kunne trekke ut smaken av teen. Dersom man bruker te i løsvekt, må man la teen trekke lenger for å oppnå tilsvarende resultat.

Undersøkelser viser at den gjennomsnittlige tedrikker lar teen trekke i mindre enn 1 minutt. Dette har sammenheng med at tevannet blir farget relativt kort tid etter at teposen kommer i kontakt med vann, og man tror teen er ferdig. For å sikre optimal smak, er det viktig å trekke teen lenge nok. Det optimale er å trekke i 2 til 3 minutter før man tar ut teposen av vannet.

Hvordan trakte en nydelig kanne te med teposer:
w Rent, friskt, kaldt vann varmes til kokepunktet
w Tekannen varmes med varmt vann og vannet slås ut
w Velg te, bruk 1 tepose pr. kopp
w Så snart vannet når kokepunktet, helles det over teposene
w La teen trekke i 2-3 minutter
w Ta ut posene og rør rundt
w Server teen fra kannen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen