Godbiter i pollisten
Om du ikke kan reise dit i sommer, kan du drømme deg bort i disse deilige dråpene

Om du ikke kan reise dit i sommer, kan du drømme deg bort i disse deilige dråpene

For en deilig og myk rødvin er som skapt for de norske kjølige sommerkveldene – som det jo er flest av.
30 Juni 2021 - 11:45

4137901-1.jpg [32.58 KB]Roussillon helt vest i Sør-Frankrike er et fantastisk sted å være så vel sommer- som vintertid. For en forfrossen nordboer er det alltid sommer, eller i hvert fall tilnærmet. Fraværet av varme i vinterhalvåret kompenseres av den ville naturen, av havet, sjømaten, ansjosen og vinen, som alle har mye karakter. Og har du vært der en gang, drømmer du deg ofte tilbake. Ikke til å sitte i bilkø i solsteiken, men under en parasoll eller i ly for myggen i de varme og myke kveldene. Og med en rødvin som dette i glasset.

De norske sommerkveldene er imidlertid ikke like varme som i Sør-Frankrike, og i hvert fall ikke så tidlig på sommeren som nå. Men her kommer Bila-Haut Occultum Lapidem 2018 inn og gjør jobben med å skape denne opplevelsen av sommerkveld. Den store myke munnfølelsen og krydderpreget gjør at den også fungerer veldig godt til mat som lam fra grillen, ikke for sterkt krydret, men sågar også assortert spekemat- og ostebrikke.

Bak denne vinen står Chapoutier-familien som er mest kjent for sine Rhône-viner, men som siden 2000 også lager viner i Roussillon, innen fem ulike AOP-er, også områdets legendariske søtviner Banyuls. Occultum Lapidem tilhører AOP Côtes-du-Roussillon Villages Latour de France, en satelittappellasjon oppkalt etter landsbyen hvor Chapoutier har sin vinkjeller.

15-roussilloncheval.jpg [468.55 KB]Chapoutier er kjent som en pioner innen biodynami derfior er hesten en nyttig hjelper i vinmarkene. Michel Chapoutier startet konverteringen allerede i 1991 for sine Rhône-vinmarker, men Occultum Lapidem er ikke sertifisert som sådan. Toppvinene fra Rousssillon, RI og VIT  er derimot det.

Se hele porteføljen til Chapoutier her

Occultum Lapidem byr på mye bedre valuta for pengene og bedre balanse etter min mening. Den gunstige prisen skyldes at den er laget i sin helhet i betong, altså uten bruk av eik til modningen, noe som kler den modne frukten fra dette varme og tørre området veldig godt.

14-roussillonterre.jpg [565.91 KB]Den er laget av syrah, grenache og carignan, en klassisk miks for området, og vinmarkene har Devon-glimmerskifer (over) og Kimmeridge-kalk samt gneiss som gir seg uttrykk i form av sand som du ser på bildet under.

Lesquerde (1).JPG [775.71 KB]

Siden Michel Chapoutier er en selverklært fan av granitt, viser denne vinen at han også har flere på si.

Her kan du se en filmsnutt fra Chapoutier-vinmarkene i Roussillon

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her