Roussillon helt vest i SÞr-Frankrike er et fantastisk sted Ä vÊre sÄ vel sommer- som vintertid. For en forfrossen nordboer er det alltid sommer, eller i hvert fall tilnÊrmet. FravÊret av varme i vinterhalvÄret kompenseres av den ville naturen, av havet, sjÞmaten, ansjosen og vinen, som alle har mye karakter. Og har du vÊrt der en gang, drÞmmer du deg ofte tilbake. Ikke til Ä sitte i bilkÞ i solsteiken, men under en parasoll eller i ly for myggen i de varme og myke kveldene. Og med en rÞdvin som dette i glasset.
De norske sommerkveldene er imidlertid ikke like varme som i SÞr-Frankrike, og i hvert fall ikke sÄ tidlig pÄ sommeren som nÄ. Men her kommer Bila-Haut Occultum Lapidem 2018 inn og gjÞr jobben med Ä skape denne opplevelsen av sommerkveld. Den store myke munnfÞlelsen og krydderpreget gjÞr at den ogsÄ fungerer veldig godt til mat som lam fra grillen, ikke for sterkt krydret, men sÄgar ogsÄ assortert spekemat- og ostebrikke.
Bak denne vinen stÄr Chapoutier-familien som er mest kjent for sine RhÎne-viner, men som siden 2000 ogsÄ lager viner i Roussillon, innen fem ulike AOP-er, ogsÄ omrÄdets legendariske sÞtviner Banyuls. Occultum Lapidem tilhÞrer AOP CÎtes-du-Roussillon Villages Latour de France, en satelittappellasjon oppkalt etter landsbyen hvor Chapoutier har sin vinkjeller.
Chapoutier er kjent som en pioner innen biodynami derfior er hesten en nyttig hjelper i vinmarkene. Michel Chapoutier startet konverteringen allerede i 1991 for sine RhÎne-vinmarker, men Occultum Lapidem er ikke sertifisert som sÄdan. Toppvinene fra Rousssillon, RI og VIT  er derimot det.
Se hele portefĂžljen til Chapoutier her
Occultum Lapidem byr pÄ mye bedre valuta for pengene og bedre balanse etter min mening. Den gunstige prisen skyldes at den er laget i sin helhet i betong, altsÄ uten bruk av eik til modningen, noe som kler den modne frukten fra dette varme og tÞrre omrÄdet veldig godt.
Den er laget av syrah, grenache og carignan, en klassisk miks for omrÄdet, og vinmarkene har Devon-glimmerskifer (over) og Kimmeridge-kalk samt gneiss som gir seg uttrykk i form av sand som du ser pÄ bildet under.
Siden Michel Chapoutier er en selverklÊrt fan av granitt, viser denne vinen at han ogsÄ har flere pÄ si.
Her kan du se en filmsnutt fra Chapoutier-vinmarkene i Roussillon
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sĂžrg for Ă„ registrere deg for vĂ„re nyhetsbrevÂ
Du kan ogsÄ fÄ vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i smÄ porsjoner. Det gjelder ogsÄ for god vin. Siden denne spalten er veldig populÊr, kan de omtalte vinene bli utsolgt i lÞpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lÞnne seg Ä prÞve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men ogsÄ disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et Är til de kommer pÄ polet igjen, men da som ny Ärgang. Den som venter pÄ noe godt..