Oppskrifter krumkaker Om du bare skal lage en type julekaker i år, må det bli krumkaker

Julekaker Oppskrifter krumkaker

Krumkaker er en gammel norsk juletradisjon. Ideen med å steke en kake på en mønstret flate er imidlertid ikke norsk, men finnes i mange kulturer. 

For å få til det spesielle mønsteret trenger du naturligvis et krumkakejern. Det kan du sikkert låne hos en i slekta, eller kjøpe ditt eget. I mange kjøkkenskuffer hos den eldre generasjonen, finnes det dessuten den spesielle rullen som former kremmerhuset. Den kan du selvsagt lage selv av papp som du kler med alu-folie.

Men mange velger i dag å forme krumkakene ved hjelp av en kopp. Da legger du rett og slett den varme runde kaken over koppen og presser forsiktig ned slik at det lages en fordypning. Kaken avkjøles oppi koppen. Du får på den måten en fin kurv som du kan servere multekrem eller riskrem i. 

På de neste sidene finner du forskjellige oppskrifter på krumkaker og hva du kan servere dem til

 

 

Krumkaker

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 stk
125 g
1.5 dl

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker lyst og skummende. Tilsett Melange og sikt på potetmel og hvetemel. Ha i konjakk og vann. Rør til en klumpfri røre.
 
La røren stå noen minutter før den stekes i et krumkakejern.
 
Rull kakene sammen mens de er varme, eller form dem til kopper over et glass. Kakene skal være tynne og sprø. Blir røren for tykk under stekingen, tilsett litt mer vann.
 
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Krumkaker med multekrem

Antall porsjoner

18

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

2 stk
125 g
7 ss

Fremgangsmåte

Egg og sukker vispes til eggedosis. Sikt sammen det tørre og rør det forsiktig inn i eggedosisen.

Rør inn smør og vann. Smak til med mandeldråper.

La røren svelle i 30 minutter i kjøleskap.

Varm krumkakejernet. Jernet smøres til den første kaken, senere smøring er unødvendig på grunn av fettinnholdet i røren.

Kakene stekes gyldne og formes til kremmerhus ved hjelp av en krumkakepinne eller til skålform ved å legg kakene over en skål.

Tips: Krumkakene stivner rakst og må formes mens de fortsatt er varme.

Tips: Du kan gjerne fylle krumkakene med vispet krem og bær.

Multekrem er som skapt for oppgaven

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Nå skal det bakes pepperkaker 

Slik lager du perfekte pepperkakehus 

Hjemmelaget konfekt og supre julegodter 

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Kine Osan

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Enkle krumkaker

Antall porsjoner

18

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

2 stk
125 g
1 dl
0.5 stk
mandeldråper

Fremgangsmåte

Egg og sukker piskes til eggedosis. Sikt sammen det tørre og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Rør inn smør og nesten alt vannet. Smak til med mandeldråper. La røren svelle i 30 minutter i kjøleskap. Rør inn mer vann hvis røren er for tykk.

Varm krumkakejernet. Jernet smøres til den første kaken - senere smøring er unødvendig på grunn av fettinnholdet i røren.

Kakene stekes gylne og formes til kremmerhus ved hjelp av en krumkakepinne eller til skålform ved å legg kakene over en skål.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: ArveBettum

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Mormors krumkaker

Antall porsjoner

20

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

3 stk
150 stk
150 stk
0.5 dl

Fremgangsmåte

Visp egg og sukker til eggedosis . Bland i hvetemel og evt. vaniljesukker.
 
Smelt smør og avkjøl det før det haes i røren.
 
Bland i litt kaldt vann hvis røren blir for fast.
 
Varm jernet. Ha i en god teskje røre. Press jernet godt sammen, slik at kakene blir tynne og fine.
 
Ha en skjærefjøl ved siden av jernet. Legg kakene på fjøla, og snurr dem rundt krumkakekrummeren med en gang. Kakene stivner fort.
 
Ha ny røre i jernet når kaken er ferdig formet. Prøv også å form noen som skåler.
 
Legg de nystekte krumkakene over undersiden av et glass. Hvelv en kopp forsiktig over, så fasongen blir fin. Fyll med is, multekrem o.l.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Glutenfrie krumkaker

Fremgangsmåte

Sendt inn av

Foto: ArveBettum

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Krumkaker uten egg

Antall porsjoner

40

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1.5 dl

Fremgangsmåte

Fløte og sukker røres (ikke piskes) til sukkeret er helt oppløst.

Bland det tørre, og ha dette og melken vekselvis i fløteblandingen.

Rør til alt er blandet og røren er glatt. La røren svelle ca. 1 time.

Stekes i krumkakejern. Bruk ei spiseskje røre til hver kake.

VIKTIG: Krumkakene stivner veldig fort og må rulles raskt og rett fra jernet.

Tips: Krumkaker smaker veldig godt med fyll. Pisket krem og friske (eller fryste) bær passer godt, det samme gjør multekrem.

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Nå skal det bakes pepperkaker 

Slik lager du perfekte pepperkakehus 

Hjemmelaget konfekt og supre julegodter 

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Krumkaker med tyttebærsmørkrem

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Krumkaker
1.5 dl
Smørkrem
5 dl
100 g

Fremgangsmåte

Krumkaker:
Rør sammen smør, sukker og mel og spe med vannet til det blir en klumpefri røre. Varm krumkakejernet, smør grundig før første stekeomgang.

Legg ca. 1 ss røre i jevnet, trykk sammen og stek i 1–3 minutter avhengig av varmen. Løsne med en stekespade, og rull raskt sammen.

Smørkrem:
Visp smøret til det blir hvitt. Tilsett melis, tyttebærpulver og kremosten. Fortsett å vispe en liten stund. 

Ha kremen i en sprøytepose, og sprøyt inn i endene av krumkakene.

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Nå skal det bakes pepperkaker 

Slik lager du perfekte pepperkakehus 

Hjemmelaget konfekt og supre julegodter 

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Kandiserte pærer med arme riddere og melkesjokoladepulver

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

4 stk
Sukkerlake
4 dl
Arme riddere
2 stk
2.5 dl
2.5 dl
Grønt sukker
1 pakke(r)
sitronverbena
2.5 dl
krumkaker

Fremgangsmåte

Kok opp sukkerlake med sukker, vann og sitronsaften. Splitt vaniljestengene på langs og skrap ut frøene med en kniv, ha frøene og stengene i sukkerlaken.

Skjær pærene i 2 cm tykke skiver og stikk ut små rundinger som du legger i den varme sukkerlaken, posjer til møre.

Arme riddere:
Bland sammen egg melk og fløte og dypp brødskivene i blandingen. Stek arme riddere i smør og stykk ut i samme størrelse som pære.
 
Grønt sukker:
Kjør 1 bunt sitronverbena og 2 dl sukker i food-prossesor til den er som et fint pulver. Sikt sukkeret gjennom en grov sikt og ha det i en lufttett beholder.
 
Melkesjokoladen tempereres og piskes kaldt og luftig over isvann. Hell over på et brett kledd med bakepapir og kjøl godt ned før du kjører det i food-prossesor til et pulver som avkjøles og holdes kaldt.
 
Ferdigstillelse:
Legg pærebitene oppå arme riddere. Glaser med karamellen som du posjerte pæren i. Dryss litt grønt sukker på toppen av pæren og melkesjokoladepulver rundt.

Legg litt melkesjokoladepulver på tallerkenen og legg på en kule bringebærsorbet og melkesjokoladeiskrem.

Fyll små krumkaker med lettpisket krem og dryss det grønne sukkeret over, støtt inntil iskulene. Pynt eventuelt med nougatine.

Slik lager du krumkaker

Slik lager du nougatine

Lyst på en annen variant av arme riddere?

Se alt du kan bruke gammelt brød til

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Multekrem

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Byggrynskrem med multer

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Eplekokt byggryn:
300 g
stk
Byggkrem:

Fremgangsmåte

Eplekokt bygg:
Legg byggrynene i en skål og hell over nok vann til at det dekker alt kornet. La stå over natten.

Sil av vannet og ha byggen over i en kasserolle. Hell over eplejuice og kok opp under omrøring. La byggen småkoke til grøtkonsistens.

Avkjøl grøten og oppbevar i kjøleskap til den skal brukes.

Byggkrem:
Ha kremfløte og sukker i en bolle, og pisk til luftig krem.

Vend de kokte byggrynene inn i kremen, og server med multesyltetøy og krumkaker ved siden av.

Tips:
Hvis du ønsker et raskere alternativ kan du bruke prekokt byggryn (byggris).

Mange lekre desserter finner du her

Flere gode juledesserter finner du her

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Christian Brun

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Riskrem med jordbærsaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Jordbærsaus
2 ss

Fremgangsmåte

Toros risgrøt (ikke den snarkokte) er perfekt til risgrøt. Den er tilsatt litt vaniljesukker fra fabrikken, så hvis du bruker den, kutter du ut vaniljesukkeret i riskremen.

Visp kremfløten såvidt stiv og bland i grøten. Smak til med vaniljesukker og sukker.

Jordbærsaus:
Server riskremen med jordbærsaus som du lager lynraskt av en kurv jordbær fra fryseren, lar den tine, hell bort litt av "smeltevannet", tilsett 2-4 ss melis og kjør sausen med stavmikser eller i foodprocessor.
 

Tips: Du kan også gjøre som danskene og tilsette 100 g hakkede mandler (uten skall) i riskremen og kall den Ris à l'amande.

Der serveres riskremen med kirsebærsaus som du får kjøp ferdig i butikken hvis du ikke har nedlagte eller frosne kirsebær fra egen hage, som du koker opp med sukker (50-100 g sukker pr 500 g kirsebær) og jevner med 1-2 ss maizenna. Kok opp under kraftig omrøring og avkjøl.

Mange lekre desserter finner du her

Flere gode juledesserter finner du her

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Ris à l'amande

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Kirsebærsaus

Fremgangsmåte

Pisk kremen stiv sammen med litt sukker.  Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene. Tilsett disse i kremen. Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. Riv marsipanen på et rivjern. Hakk de skåldete mandlene grovt. Tilsett begge deler i kremen.

Kirsebærsaus:
Lag en jevning av litt av saften og potetmelet. Ha resten av ingrediensene til sausen i kjele, og kok opp. Ta kjelen av platen, og rør inn jevningen. Server sausen til riskremen.

Mange lekre desserter finner du her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Isparfait

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

6 timer og 40 minutter

Ingredienser

250 g
0.6 dl

Fremgangsmåte

Pisk eggehvittene stive. Ha i sukker og pisk til stiv marengs. Bland så i appelsinmarmelade, nøtter, rosiner og lett pisket krem. Ha i form og sett det i fryseren.

NB! Bør stå i fryser 1 døgn før servering. Du kan bruke andre smaksvarianter; kanelsirup eller solbærsirup er også godt. Isen smaker godt ved siden av krumkaker.

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Nå skal det bakes pepperkaker 

Slik lager du perfekte pepperkakehus 

Hjemmelaget konfekt og supre julegodter 

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av

Foto: unpict

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen