Ost og rødvin = feil

Nyere forskning viser at ost og rødvin ikke er det ideelle paret som mange har trodd. Dette er det mange som allerede selv har oppdaget, men slike tradisjoner er selvsagt vanskelige å endre.
Redaksjonen
20 Januar 2006 - 11:24

For mange er denne påstanden ensbetydende med å banne i kirken, men et forskningsprosjekt som har blitt undertatt av University of California, Davis, har vist at ost og rødvin slett ikke er noen perfekt kombinasjon.

Forsøkene som ble ledet av Dr. Hildegard Heymann, påviste at ost maskerer smaken av rødvin på en slik måte at det er vanskelig å kjenne de forskjellige smaksnyansene i vinen. De profesjonelle vintesterne som deltok i studiet klarte ikke å skille mellom de dyreste toppvinene og de rimeligste basisvinene etter å ha spist ost.

Forsøket ble utført av åtte profesjonelle vinsmakere som skulle evaluere smak og aroma for viner basert på druetypene Syrah, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Først uten tilbehør, så etter å ha smakt forskjellige oster. Det ble benyttet åtte ostesorter av forskjellig styrke, fra Emmental til Stilton.

I så å si alle forsøkene maskerte osten smaken av vinen, og da i sær toner slik som eikepreg, fruktighet, syre og bitterhet. Vinsmakerne strevde også med å skille de forskjellige vinene. Forskerene påviste også at desto sterkere osten var - desto mer svekket den smakssansene.

Det er viktig å fremheve at dette forsøket kun ble foretatt på røde viner og har ennå ikke blitt gjentatt med hvite eller søte viner.

Resultatet av studiet har ikke kommet som noen stor overraskelse på folk innen vin- og matbransjen. En ting som mange dessverre gjør feil er å satse på et overdådig ostebord med mange forskjellige oster, i stedet for å fokusere på én eller to oster og finne viner som passer perfekt til disse.

Kilde: decanter.com
Foto: Tom Haga m. fl.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her