Ost og rødvin = feil

Nyere forskning viser at ost og rødvin ikke er det ideelle paret som mange har trodd. Dette er det mange som allerede selv har oppdaget, men slike tradisjoner er selvsagt vanskelige å endre.

For mange er denne påstanden ensbetydende med å banne i kirken, men et forskningsprosjekt som har blitt undertatt av University of California, Davis, har vist at ost og rødvin slett ikke er noen perfekt kombinasjon.

Forsøkene som ble ledet av Dr. Hildegard Heymann, påviste at ost maskerer smaken av rødvin på en slik måte at det er vanskelig å kjenne de forskjellige smaksnyansene i vinen. De profesjonelle vintesterne som deltok i studiet klarte ikke å skille mellom de dyreste toppvinene og de rimeligste basisvinene etter å ha spist ost.

Forsøket ble utført av åtte profesjonelle vinsmakere som skulle evaluere smak og aroma for viner basert på druetypene Syrah, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Først uten tilbehør, så etter å ha smakt forskjellige oster. Det ble benyttet åtte ostesorter av forskjellig styrke, fra Emmental til Stilton.

I så å si alle forsøkene maskerte osten smaken av vinen, og da i sær toner slik som eikepreg, fruktighet, syre og bitterhet. Vinsmakerne strevde også med å skille de forskjellige vinene. Forskerene påviste også at desto sterkere osten var - desto mer svekket den smakssansene.

Det er viktig å fremheve at dette forsøket kun ble foretatt på røde viner og har ennå ikke blitt gjentatt med hvite eller søte viner.

Resultatet av studiet har ikke kommet som noen stor overraskelse på folk innen vin- og matbransjen. En ting som mange dessverre gjør feil er å satse på et overdådig ostebord med mange forskjellige oster, i stedet for å fokusere på én eller to oster og finne viner som passer perfekt til disse.

Kilde: decanter.com
Foto: Tom Haga m. fl.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen