Ost og rødvin = feil

Nyere forskning viser at ost og rødvin ikke er det ideelle paret som mange har trodd. Dette er det mange som allerede selv har oppdaget, men slike tradisjoner er selvsagt vanskelige å endre.
Redaksjonen
20 Januar 2006 - 12:24

For mange er denne påstanden ensbetydende med å banne i kirken, men et forskningsprosjekt som har blitt undertatt av University of California, Davis, har vist at ost og rødvin slett ikke er noen perfekt kombinasjon.

Forsøkene som ble ledet av Dr. Hildegard Heymann, påviste at ost maskerer smaken av rødvin på en slik måte at det er vanskelig å kjenne de forskjellige smaksnyansene i vinen. De profesjonelle vintesterne som deltok i studiet klarte ikke å skille mellom de dyreste toppvinene og de rimeligste basisvinene etter å ha spist ost.

Forsøket ble utført av åtte profesjonelle vinsmakere som skulle evaluere smak og aroma for viner basert på druetypene Syrah, Cabernet Sauvignon og Pinot Noir. Først uten tilbehør, så etter å ha smakt forskjellige oster. Det ble benyttet åtte ostesorter av forskjellig styrke, fra Emmental til Stilton.

I så å si alle forsøkene maskerte osten smaken av vinen, og da i sær toner slik som eikepreg, fruktighet, syre og bitterhet. Vinsmakerne strevde også med å skille de forskjellige vinene. Forskerene påviste også at desto sterkere osten var - desto mer svekket den smakssansene.

Det er viktig å fremheve at dette forsøket kun ble foretatt på røde viner og har ennå ikke blitt gjentatt med hvite eller søte viner.

Resultatet av studiet har ikke kommet som noen stor overraskelse på folk innen vin- og matbransjen. En ting som mange dessverre gjør feil er å satse på et overdådig ostebord med mange forskjellige oster, i stedet for å fokusere på én eller to oster og finne viner som passer perfekt til disse.

Kilde: decanter.com
Foto: Tom Haga m. fl.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik steker du nudler med kylling - pad thai
Dagens rett

Slik steker du nudler med kylling - pad thai

Nudler blir ekstra gode når de stekes med kylling som i Thailand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her