Østers og laksefrikassé, timianmarinerte tomater og rucculasalat

Østers benyttes som oftest i naturell tilstand, altså ikke behandlet. I dagens rett skal vi imidlertid forsøke oss på en litt annen og spennende tilberedning der laks inngår i retten. Et godt og kanskje også sensuelt alternativ til våre andre forslag til
Redaksjonen
14 Februar 2003 - 01:00

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Østers og laksefrikassé, timianmarinerte tomater og rucculasalat

Østers og laksefrikassé, timianmarinerte tomater og rucculasalat
Ingredienser

12 østers
1 dl vann
1 ss smør
350 g laksefilet
1 dl vann
pepper

Østerskrem:
1 stk sjalottløk
1 ss smør
1 dl hvitvin
4 dl fiskekraft
2 ss crème fraiche
30 g smør
østers med kraft
lime/sitronsaft
ca ½ ts pepperrot
salt
pepper
1 ss gressløk

Timianmarinert tomatsalat:
4 røde små tomater
1 fedd hvitløk
1 stk sjalottløk
1 ts tomatpure
0,25 dl god eddik
salt
pepper
1 ts frisk timian
1 dl olivenolje

Rucculasalat:
2 små bunter ruccula
1 ss gressløk
1 ss lime/sitronsaft
3 ss olivenolje
salt
pepper

Fremgangsmåte

Østers åpnes og trekkes forsiktig 1 minutt i vann og smør. Laks renskjæres og kuttes i store terninger, dampes lett i litt vann, ørlite salt og smør rett før servering.

Østerskrem:
Sjalottløk renses, finsnittes og freses blank, uten å ta farge, i smør. Hvitvin helles på og reduseres til 2 ss væske gjenstår. Fiskekraft og crème fraiche tilsettes og reduseres til ca halv mengde. Kaldt smør piskes inn.

Tilsett 4 av østersene med dampekraft og kjør glatt med stavmikser eller blender, smak til med lime/sitron, fersk revet pepperrot, salt og pepper. Finsnittet gressløk tilsettes rett før servering.

Timianmarinert tomatsalat:
Kutt et kryss i toppen av tomatene og legg i kokende vann til skallet begynner å løsne (ca. 15 sekunder). Tomatene tas opp og legges i kaldt vann til avkjøling. Skallet trekkes av og tomatene deles i båter. Rens bort innmat og rester av stilk. Rens og finkutt hvitløk og sjalottløk. Tilsettes i en bolle, eddik, tomatpure, salt og pepper tilsettes. Spe forsiktig i oljen under omrøring. Timian og tomatbåtene vendes i tomatdressingen og la trekke i minimum 1 time. Lunes forsiktig rett før servering.

Rucculasalat:
Salaten renses, vaskes og tørres. Vend i finsnittet gressløk, lime/sitron saft, olje, salt og pepper. Salat, marinerte tomater, laks og resten av østersen arrangeres fint på tallerken, saus skummes opp og legges fint på og litt rundt laksen.

NB! Vær forsiktig med salt da østers kan være litt salte i seg selv.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her