Østers og laksefrikassé, timianmarinerte tomater og rucculasalat
Foto: Eva Brænd

Østers og laksefrikassé, timianmarinerte tomater og rucculasalat

Ingredienser

12 østers
1 dl vann
1 ss smør
350 g laksefilet
1 dl vann
pepper

Østerskrem:
1 stk sjalottløk
1 ss smør
1 dl hvitvin
4 dl fiskekraft
2 ss crème fraiche
30 g smør
østers med kraft
lime/sitronsaft
ca ½ ts pepperrot
salt
pepper
1 ss gressløk

Timianmarinert tomatsalat:
4 røde små tomater
1 fedd hvitløk
1 stk sjalottløk
1 ts tomatpure
0,25 dl god eddik
salt
pepper
1 ts frisk timian
1 dl olivenolje

Rucculasalat:
2 små bunter ruccula
1 ss gressløk
1 ss lime/sitronsaft
3 ss olivenolje
salt
pepper

Fremgangsmåte

Østers åpnes og trekkes forsiktig 1 minutt i vann og smør. Laks renskjæres og kuttes i store terninger, dampes lett i litt vann, ørlite salt og smør rett før servering.

Østerskrem:
Sjalottløk renses, finsnittes og freses blank, uten å ta farge, i smør. Hvitvin helles på og reduseres til 2 ss væske gjenstår. Fiskekraft og crème fraiche tilsettes og reduseres til ca halv mengde. Kaldt smør piskes inn.

Tilsett 4 av østersene med dampekraft og kjør glatt med stavmikser eller blender, smak til med lime/sitron, fersk revet pepperrot, salt og pepper. Finsnittet gressløk tilsettes rett før servering.

Timianmarinert tomatsalat:
Kutt et kryss i toppen av tomatene og legg i kokende vann til skallet begynner å løsne (ca. 15 sekunder). Tomatene tas opp og legges i kaldt vann til avkjøling. Skallet trekkes av og tomatene deles i båter. Rens bort innmat og rester av stilk. Rens og finkutt hvitløk og sjalottløk. Tilsettes i en bolle, eddik, tomatpure, salt og pepper tilsettes. Spe forsiktig i oljen under omrøring. Timian og tomatbåtene vendes i tomatdressingen og la trekke i minimum 1 time. Lunes forsiktig rett før servering.

Rucculasalat:
Salaten renses, vaskes og tørres. Vend i finsnittet gressløk, lime/sitron saft, olje, salt og pepper. Salat, marinerte tomater, laks og resten av østersen arrangeres fint på tallerken, saus skummes opp og legges fint på og litt rundt laksen.

NB! Vær forsiktig med salt da østers kan være litt salte i seg selv.

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her