Godbiter i pollisten
På jakt etter budsjettburgundere som også smaker topp?

På jakt etter budsjettburgundere som også smaker topp?

Da skal du prøve søstrene Juliette og Caroline Chenus pinot noir-er. Her er det usedvanlig mye god burgundsmak for pengene.
Aase E. Jacobsen
10 Januar 2018 - 14:45

Det gjør selvsagt ikke noe at vinene signert Louis Chenu Pere et Filles nå finnes i 2015-årgang. Denne årgangens gode egenskaper har gitt ekstra mye karakter til Louis Chenu Savigny 1er Cru Aux Clous 2015 som er svært innsmigrende med deilig fruktig munnfølelse og topp struktur. Så deilig er den at du ikke har lyst til å vente, men den klarer seg i mange år i kjelleren.

Den kommer fra en av Savigny-appellasjonens premier cru-er, Aux Clous, som er sørvendt i den nedre del av skråningen på den vestlige siden av Savigny og elven Rhoin som deler appellasjonen. Det leirholdige jordsmonnet sørger for fuktighet i varme årganger og den solrike plasseringen gir fullmodne druer. Det kjennes på smaken og den er så myk at den uten problem kan serveres til vegetarretter.

Louis Chenu Savigny Vieilles Vignes 2015 er laget av druer fra produsentens eldste vinstokker. Den har en deilig leskende karakter og god konsentrasjon og tydelig jordsmonnspreg. Den vil jeg nok foretrekke til en kjøttrett, gjerne lam. Den er i ferd med å bytte årgang til 2016 som er et år med store klimatiske utfordringer. Det har gitt en vin med god konsentrasjon og godt lagringspotensial, men ikke like sjarmerende fruktkarakter. Men gi den noen år i kjelleren, og den vil vise veldig klassiske burgundpinottoner med skogbunn og lett animalsk preg. En super matvin allerede.

Savigny er en av de beste budsjettkommunene i Burgund, og Louis Chenu som siden 2005 drives av søstrene Juliette og Caroline Chenu, har alle sine 9 hektar i denne kommunen. Vinmarkene er økologisk dyrket og til gjæringen brukes kun druenes egne gjærsopper. Modningen skjer i brukte fat og vinene filtreres ikke før flasketapping hvilket bidrar til å maksimere smaken i glasset. Også Louis Chenu Bourgogne Rouge 2015 er en solid representant for denne rimeligste billetten til burgundpinot. Litt lettere enn de to andre, men også den en leskende og god matvin, særlig til lammefilet med sjysaus, kylling eller smaksrik torsk. 

Se alle vinene fra Chenu her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Juliette og Caroline Chenu.

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Får du tak i lammenyrer kan du lage denne britiske klassikeren
Dagens rett

Får du tak i lammenyrer kan du lage denne britiske klassikeren

Mange mener det tradisjonelle britiske kjøkken ikke hadde noe å tilby, men der tar de feil.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her