Godbiter i pollisten
På jakt etter budsjettburgundere som også smaker topp?

På jakt etter budsjettburgundere som også smaker topp?

Da skal du prøve søstrene Juliette og Caroline Chenus pinot noir-er. Her er det usedvanlig mye god burgundsmak for pengene.
Aase E. Jacobsen
10 Januar 2018 - 14:45

Det gjør selvsagt ikke noe at vinene signert Louis Chenu Pere et Filles nå finnes i 2015-årgang. Denne årgangens gode egenskaper har gitt ekstra mye karakter til Louis Chenu Savigny 1er Cru Aux Clous 2015 som er svært innsmigrende med deilig fruktig munnfølelse og topp struktur. Så deilig er den at du ikke har lyst til å vente, men den klarer seg i mange år i kjelleren.

Den kommer fra en av Savigny-appellasjonens premier cru-er, Aux Clous, som er sørvendt i den nedre del av skråningen på den vestlige siden av Savigny og elven Rhoin som deler appellasjonen. Det leirholdige jordsmonnet sørger for fuktighet i varme årganger og den solrike plasseringen gir fullmodne druer. Det kjennes på smaken og den er så myk at den uten problem kan serveres til vegetarretter.

Louis Chenu Savigny Vieilles Vignes 2015 er laget av druer fra produsentens eldste vinstokker. Den har en deilig leskende karakter og god konsentrasjon og tydelig jordsmonnspreg. Den vil jeg nok foretrekke til en kjøttrett, gjerne lam. Den er i ferd med å bytte årgang til 2016 som er et år med store klimatiske utfordringer. Det har gitt en vin med god konsentrasjon og godt lagringspotensial, men ikke like sjarmerende fruktkarakter. Men gi den noen år i kjelleren, og den vil vise veldig klassiske burgundpinottoner med skogbunn og lett animalsk preg. En super matvin allerede.

Savigny er en av de beste budsjettkommunene i Burgund, og Louis Chenu som siden 2005 drives av søstrene Juliette og Caroline Chenu, har alle sine 9 hektar i denne kommunen. Vinmarkene er økologisk dyrket og til gjæringen brukes kun druenes egne gjærsopper. Modningen skjer i brukte fat og vinene filtreres ikke før flasketapping hvilket bidrar til å maksimere smaken i glasset. Også Louis Chenu Bourgogne Rouge 2015 er en solid representant for denne rimeligste billetten til burgundpinot. Litt lettere enn de to andre, men også den en leskende og god matvin, særlig til lammefilet med sjysaus, kylling eller smaksrik torsk. 

Se alle vinene fra Chenu her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Juliette og Caroline Chenu.

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her