Påskeskinke og suksessterte

Fra Valdres kjenner vi skikken med å bite i en sten påskemorgen. Jo hardere du bet, desto mer garantert var du å sikre buskapen fri fra rovdyr. Denne dagen skulle vi la være å gi buskapen vann, ellers ville de bli urolige, og løpe vekk fra beite om sommer
Redaksjonen
01 April 2001 - 13:44

Påskeskinke
6-8 porsjoner
1 påskeskinke ferdig kokt
griljering
1 vispet egg
2 ss honning
2 dl hakkede urter, timian, basilikum
2 ss strøkavring

Saus:
3 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
kraft fra forpakningen
2 ss grovkornet søt sennep

Fjern nettet og jevn evt. til fettet på skinken. Legg den i en ildfast form, og pensle på blanding av honning og egg. Bland kryddergrønt med strøkavring, og dryss det jevnt over skinken. Griljeres i forvarmet ovn ved 175 grader i ca 15-20 min. Pass på så det grønne ikke blir brunt.

Saus:
Smelt smør i en kasserolle og rør inn hvetemel. Rør ut blandingen med melk. Tilsett kraften fra forpakningen og rør inn sennepen. Småkokes i ca 5 min.

Server skinken med saus, kokte poteter og eksempelvis dampede bønner og gulrot.

Drikkeforslag:
Domaine Sainte-Claire La Palotte 1999, Bourgogne (J. M. Brocard) kr 117,00 (varenr 30262, basisutvalg). Lys farge med antydning til grønt skjær. Relativt enkel duft med noe fruktighet. Saftig, god friskhet, mineralsk ettersmak. God og behagelig vin som også er god å drikke alene.

Suksessterte
5 eggehviter
250 g melis
250 g mandler

Krem:
2 dl kremfløte
1 vaniljestang (snittet i to på langs)
4 eggeplommer
200 g sukker
250 g margarin (mykrørt)

Visp eggehvitene stive. Mal mandlene fint og bland dem med melis. Bland dette forsiktig i eggehvitene. Fordel røren i smurt springform (28cm). Stek kakebunnen midt i ovnen ved 180 grader i 15-20 min. Avkjøl på rist.

Fyll:
Ha vaniljestangen i en kjele sammen med fløten og gi det et oppkok. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. Visp den varme fløten i. Hell tilbake i kjelen og rør på middels varme til kremen tykner. Avkjøl. Rør inn margarin. Ha kremen på kaken, og pynt evt. med kandiserte fioler.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her