Påskeskinke og suksessterte

Fra Valdres kjenner vi skikken med å bite i en sten påskemorgen. Jo hardere du bet, desto mer garantert var du å sikre buskapen fri fra rovdyr. Denne dagen skulle vi la være å gi buskapen vann, ellers ville de bli urolige, og løpe vekk fra beite om sommeren. Vi setter heller tennene i god mat og serverer:

Påskeskinke
6-8 porsjoner
1 påskeskinke ferdig kokt
griljering
1 vispet egg
2 ss honning
2 dl hakkede urter, timian, basilikum
2 ss strøkavring

Saus:
3 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
kraft fra forpakningen
2 ss grovkornet søt sennep

Fjern nettet og jevn evt. til fettet på skinken. Legg den i en ildfast form, og pensle på blanding av honning og egg. Bland kryddergrønt med strøkavring, og dryss det jevnt over skinken. Griljeres i forvarmet ovn ved 175 grader i ca 15-20 min. Pass på så det grønne ikke blir brunt.

Saus:
Smelt smør i en kasserolle og rør inn hvetemel. Rør ut blandingen med melk. Tilsett kraften fra forpakningen og rør inn sennepen. Småkokes i ca 5 min.

Server skinken med saus, kokte poteter og eksempelvis dampede bønner og gulrot.

Drikkeforslag:
Domaine Sainte-Claire La Palotte 1999, Bourgogne (J. M. Brocard) kr 117,00 (varenr 30262, basisutvalg). Lys farge med antydning til grønt skjær. Relativt enkel duft med noe fruktighet. Saftig, god friskhet, mineralsk ettersmak. God og behagelig vin som også er god å drikke alene.

Suksessterte
5 eggehviter
250 g melis
250 g mandler

Krem:
2 dl kremfløte
1 vaniljestang (snittet i to på langs)
4 eggeplommer
200 g sukker
250 g margarin (mykrørt)

Visp eggehvitene stive. Mal mandlene fint og bland dem med melis. Bland dette forsiktig i eggehvitene. Fordel røren i smurt springform (28cm). Stek kakebunnen midt i ovnen ved 180 grader i 15-20 min. Avkjøl på rist.

Fyll:
Ha vaniljestangen i en kjele sammen med fløten og gi det et oppkok. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker. Visp den varme fløten i. Hell tilbake i kjelen og rør på middels varme til kremen tykner. Avkjøl. Rør inn margarin. Ha kremen på kaken, og pynt evt. med kandiserte fioler.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen