Perfekt avslutning

Disse perlene behøver du ikke være slikkmunn for å sette pris på. Dessuten er samtlige på tilbud frem til nyttår.
Aase E. Jacobsen
27 November 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Marsala er en vinstil som strever med å finne nye ganer å overbevise. Den oksidative lagrete stilen oppleves rett og slett som gammelmodig, og den høye alkoholen gjør at vinen har begrensete muligheter overfor dagens måltidssettinger.

Gyllen og kompleks
Og det er trist, for god marsala er en opplevelse. Og Marco de Bartoli er en av de mest interessante marsalaprodusentene.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Marsala Superiore 10 Anni (44536) og Vecchio Samperi Ventennale Marco de Bartoli (44757) er to sider av samme sak. Mens førstnevnte er en miks av de to typiske hvite druene for Vest-Sicilia, grillo og inzolia, er den andre en ren grillovin. Og grillo regnes som den meste autentiske all den tid den har aner helt tilbake til tiden da fønikierne anla en koloni her rundt 700 f.Kr. Begge vinene er modnet gjennom etter et tilsvarende system som sherrysoleraene, med en gjennomsnittlig tid på henholdsvis 10 og 20 år.

De Bartoli-familien har laget marsala i 200 år, men da Marco overtok på 70-tallet, bestemte han seg for å gjøre tingene på sin måte. Han bruker blant annet ikke DOC-betegnelsene for marsala selv om begge nevnte viner kvalifiserer for såkalt vergine stravecchio. Dette er alltid en gyllen og ganske tørr vin, i motsetning til "rød" marsala, siden den er laget av hvitvin som er gjæret til 13 prosent og deretter spritet opp til 18. Og kompleksiteten fra den lange fatmodningen med vin av ulik alder er denne marsalastilens store styrke.

En dessert i seg selv
Mens marsala er Sicilias glemte skatt, er moscato (d'alessandria) mer i tiden. Den intense sødmen som sistnevnte drue (her kalt zibibbo) oppnår på den forblåste og samtidig brennhete vulkanøya Pantelleria gjør dette til en unik vinstil. Men disse vinene behøver ikke nødvendigvis være ekstremt søte. Det er Muranas Mueggen Moscato Passito di Pantelleria 2004 (47225) et godt bevis på. Kombinasjonen av enorm frukt og dempet sødme gjør den til en perle blant dessertviner.

Khamma Moscato Passito di Pantelleria 2002 (40813) derimot er sødmefylt så det holder, men takket være god syre, er det et svært så harmonisk "sukkersjokk". Begge vinene er laget av druer som har fått tørke i henholdsvis 10-12 og 20-30 dager før de presses og settes til gjæring. Forskjellen på de to er at Khamma tilsettes most av ekstra sent høstete, men ikke tørkete druer. Derav mer sødme. Og en dessert i seg selv.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her