Perfekt avslutning

Disse perlene behøver du ikke være slikkmunn for å sette pris på. Dessuten er samtlige på tilbud frem til nyttår.
Aase E. Jacobsen
27 November 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Marsala er en vinstil som strever med å finne nye ganer å overbevise. Den oksidative lagrete stilen oppleves rett og slett som gammelmodig, og den høye alkoholen gjør at vinen har begrensete muligheter overfor dagens måltidssettinger.

Gyllen og kompleks
Og det er trist, for god marsala er en opplevelse. Og Marco de Bartoli er en av de mest interessante marsalaprodusentene.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Marsala Superiore 10 Anni (44536) og Vecchio Samperi Ventennale Marco de Bartoli (44757) er to sider av samme sak. Mens førstnevnte er en miks av de to typiske hvite druene for Vest-Sicilia, grillo og inzolia, er den andre en ren grillovin. Og grillo regnes som den meste autentiske all den tid den har aner helt tilbake til tiden da fønikierne anla en koloni her rundt 700 f.Kr. Begge vinene er modnet gjennom etter et tilsvarende system som sherrysoleraene, med en gjennomsnittlig tid på henholdsvis 10 og 20 år.

De Bartoli-familien har laget marsala i 200 år, men da Marco overtok på 70-tallet, bestemte han seg for å gjøre tingene på sin måte. Han bruker blant annet ikke DOC-betegnelsene for marsala selv om begge nevnte viner kvalifiserer for såkalt vergine stravecchio. Dette er alltid en gyllen og ganske tørr vin, i motsetning til "rød" marsala, siden den er laget av hvitvin som er gjæret til 13 prosent og deretter spritet opp til 18. Og kompleksiteten fra den lange fatmodningen med vin av ulik alder er denne marsalastilens store styrke.

En dessert i seg selv
Mens marsala er Sicilias glemte skatt, er moscato (d'alessandria) mer i tiden. Den intense sødmen som sistnevnte drue (her kalt zibibbo) oppnår på den forblåste og samtidig brennhete vulkanøya Pantelleria gjør dette til en unik vinstil. Men disse vinene behøver ikke nødvendigvis være ekstremt søte. Det er Muranas Mueggen Moscato Passito di Pantelleria 2004 (47225) et godt bevis på. Kombinasjonen av enorm frukt og dempet sødme gjør den til en perle blant dessertviner.

Khamma Moscato Passito di Pantelleria 2002 (40813) derimot er sødmefylt så det holder, men takket være god syre, er det et svært så harmonisk "sukkersjokk". Begge vinene er laget av druer som har fått tørke i henholdsvis 10-12 og 20-30 dager før de presses og settes til gjæring. Forskjellen på de to er at Khamma tilsettes most av ekstra sent høstete, men ikke tørkete druer. Derav mer sødme. Og en dessert i seg selv.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid
Dagens rett

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid

Det gjør ingenting om du beregner for mye lutefisk når restene kan bli noe så godt som denne ertesuppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her