Pernod fyller 200 år

I år er det hele 200 år siden Frankrikes anissmaksatte favorittdrikk, Pernod, så dagens lys.

Det var den franske kjemikeren Pierre Ordinaire som oppfant absint da han oppholdt seg i Sveits som politisk flyktning fra den franske revolusjonen. Han ga oppskriften videre til sin husholderske, som i sin tur markedsførte den. Den ble solgt i liten målestokk i den lokale butikken. I 1797 solgte hun oppskriften til sin svigersønn, Henri-Louis Pernod. Han så muligheter for å selge drikken i større mengder og etablerte derfor en fabrikk.
 
Denne drikken, som ved lanseringen i 1805 ble tillatt solgt som Absinth-ekstrakt, ble en umiddelbar suksess blant kunstnere og interlektuelle. Pernod var kjent for å produsere en av de beste absint som fantes på markedet på begynnelsen av 1800-tallet.
 
Absint utviklet seg til å bli en populær drink og hadde sin glanstid rundt år 1850. De første absintdrikkere var soldater. Drikken bredte seg deretter videre til landets store flokk av fabrikkarbeidere. "Den grønne fe", som den ble døpt, oppnådde opphetede reaksjoner, og den franske regjering forbød drikken i 1915, midt under første verdenskrig. Syv år senere myknet man loven, og tillot igjen salg av anisdrikker. I 1928 Pernod lanserte Pernod anisée med kun 45% alkohol, senere redusert til 40%. Produktet fikk raskt konkurranse av de nye anisbaserte drikkene; Pastis.
 
Pernod selges i mer enn 100 land over de fem kontinenter. Salget i 2004 var på drøye fire millioner flasker, og Pernod er markesleder i Tyskland, Storbritannia, Irland, Spania, Italia og USA. Bare i Tyskland selges det nå mer enn 1 million flasker Pernod pr. år.
 
Selve markeringen for 200 år med Pernod blir avholdt i november, i Paris.
 
Kilde: Pernod Ricard / Brand Partners

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen