Pinnekjøtt fra A til Å

Pinnekjøtt eller saueribbe, fåreribbe eller bare ribbe - kjært barn har mange navn alt etter hvor på vestlandet man kommer fra. Her finner du alt du trenger å vite for å lage den beste pinnekjøttmiddagen. Selvsagt med drikkeforslag til.
Redaksjonen
13 Desember 2010 - 14:55
Våre juletradisjoner begynner å bli mer og mer spredt over hele landet, og ingen rett har vel fått så stor spredning de siste årene som pinnekjøttet?! Stadig fler av oss tyr med glede til denne salte og herlige retten såvel før som etter jul.
 
Husk bare at pinnekjøtt må dampes eller kokes så lenge at kjøttet er skikkelig mørt og faller av benene - gjerne opp mot fire timer.

Artikler om pinnekjøtt

Hvorfor ikke speke ditt eget pinnekjøtt eller lage dine egne pølser?.
Det er mange og sterke meninger om hvordan pinnekjøttet skal tilberedes og derfor vil vi tro at enkelte nå får en støkk i livet.
Det skal godt gjøres å unngå pinnekjøttet i løpet av jula. Her får du gode tips til tilberedning samt idéer om hva du kan drikke til.
Det er ingen overdrivelse at norsk lammekjøtt er i verdensklasse. Her kan du lese mer om delikatessen, samt få en rekke tips og spennende oppskrifter.
Det er ennå noen uker til jul - pass på å ta deg tid til å nyte førjulstiden og smake litt på all den gode julematen som etter hvert begynner å komme i butikkene.
Det er mange som koser seg med pinnekjøtt i jula, men kanskje ikke så mange som tilbereder det selv. Det er ikke noe å være redd for - for pinnekjøttet lager seg nesten selv.
Røyking av kjøtt er et relativt lokalt fenomen. Røykt sauekjøtt har flere hundre års tradisjoner i indre Hordaland, Sogn & Fjordane samt deler av Nordfjord.
Lars Barmen og Anita Tranungs tips til alternativ bruk av juleråvarene gir oss ribbe med asiatisk krydring, fårerull med mango og syltelabbtartar.
Drøyt halvparten av oss sverger til ribbe på julaften, men pinnekjøttet vinner stadig nye venner, særlig på Østlandet.

Oppskrifter

Tilbehør

Drikke til pinnekjøtt

Det salte pinnekjøttet fortjener et godt drikketilbehør. Les mer i testene du finner nedenfor for å finne din favoritt, eller søk i vår rikholdige polliste for drikkeforslag.
 
Røykt pinnekjøtt
Her trengs et juleøl som spiller på de samme aromaene med mye sødme, malt, frukt og bitterhet som:
• Rogalands Juleøl 4,7 %
 
Ølet må få følge av en kraftig akevitt med smaksbredde og god sødme slik du finner det i

Urøykt pinnekjøtt
Server et juleøl med modne fruktaromaer, bra friskhet, balansert malt- og humlepreg, slik som
• Dahls Juleøl 4,5 % eller den sterkere varianten
 
Til det urøykte pinnekjøttet passer det utmerket med en rik og kompleks akevitt slik som
 

Sjekk ut Apéritifs juleøltester her

Sjekk ut Apéritifs tester av akevitt her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her