Pinnekjøtt fra A til Å

Pinnekjøtt eller saueribbe, fåreribbe eller bare ribbe - kjært barn har mange navn alt etter hvor på vestlandet man kommer fra. Her finner du alt du trenger å vite for å lage den beste pinnekjøttmiddagen. Selvsagt med drikkeforslag til.
Redaksjonen
13 Desember 2010 - 15:55
Våre juletradisjoner begynner å bli mer og mer spredt over hele landet, og ingen rett har vel fått så stor spredning de siste årene som pinnekjøttet?! Stadig fler av oss tyr med glede til denne salte og herlige retten såvel før som etter jul.
 
Husk bare at pinnekjøtt må dampes eller kokes så lenge at kjøttet er skikkelig mørt og faller av benene - gjerne opp mot fire timer.

Artikler om pinnekjøtt

Hvorfor ikke speke ditt eget pinnekjøtt eller lage dine egne pølser?.
Det er mange og sterke meninger om hvordan pinnekjøttet skal tilberedes og derfor vil vi tro at enkelte nå får en støkk i livet.
Det skal godt gjøres å unngå pinnekjøttet i løpet av jula. Her får du gode tips til tilberedning samt idéer om hva du kan drikke til.
Det er ingen overdrivelse at norsk lammekjøtt er i verdensklasse. Her kan du lese mer om delikatessen, samt få en rekke tips og spennende oppskrifter.
Det er ennå noen uker til jul - pass på å ta deg tid til å nyte førjulstiden og smake litt på all den gode julematen som etter hvert begynner å komme i butikkene.
Det er mange som koser seg med pinnekjøtt i jula, men kanskje ikke så mange som tilbereder det selv. Det er ikke noe å være redd for - for pinnekjøttet lager seg nesten selv.
Røyking av kjøtt er et relativt lokalt fenomen. Røykt sauekjøtt har flere hundre års tradisjoner i indre Hordaland, Sogn & Fjordane samt deler av Nordfjord.
Lars Barmen og Anita Tranungs tips til alternativ bruk av juleråvarene gir oss ribbe med asiatisk krydring, fårerull med mango og syltelabbtartar.
Drøyt halvparten av oss sverger til ribbe på julaften, men pinnekjøttet vinner stadig nye venner, særlig på Østlandet.

Oppskrifter

Tilbehør

Drikke til pinnekjøtt

Det salte pinnekjøttet fortjener et godt drikketilbehør. Les mer i testene du finner nedenfor for å finne din favoritt, eller søk i vår rikholdige polliste for drikkeforslag.
 
Røykt pinnekjøtt
Her trengs et juleøl som spiller på de samme aromaene med mye sødme, malt, frukt og bitterhet som:
• Rogalands Juleøl 4,7 %
 
Ølet må få følge av en kraftig akevitt med smaksbredde og god sødme slik du finner det i

Urøykt pinnekjøtt
Server et juleøl med modne fruktaromaer, bra friskhet, balansert malt- og humlepreg, slik som
• Dahls Juleøl 4,5 % eller den sterkere varianten
 
Til det urøykte pinnekjøttet passer det utmerket med en rik og kompleks akevitt slik som
 

Sjekk ut Apéritifs juleøltester her

Sjekk ut Apéritifs tester av akevitt her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her