Pirrende pasta

Pirrende pasta

Pastaoppskriften puttanesca er ikke bare lettlaget, rimelig og smaksrik men har et navn som mange kokebøker lar være å oversette.
24 Januar 2014 - 11:30

Spaghetti puttanesca betyr rett og slett "horepasta". Derfor finner du den sannsynligvis aldri oversatt i eksempelvis engelskspråklige kokebøker - og definitivt ikke i bøker utgitt i bluferdige USA.

Sanselig fristelse

Navnet skal den ha fått fordi den angivelig ble brukt som lokkemat i de trange smugene i Napolis svar på Red Ligth District. Ikke visuell lokkemat, for så spennende er ikke denne pastaretten, men som en sanselig fristelse siden den dufter av det beste det italienske kjøkken kan by på, som solmodne yppige tomater, oliven, kapers, ansjos og hvitløk.

Les om verdens beste tomater

Om vi nordmenn er oppdratt i troen på at veien til mannens hjerte går via magen, er det veien til mannens sexlyst som tar den kursen i Sør-Europa. Afrodisiaka har vi lært at det heter, altså mat som pirrer.

Mat først

Og det visste tydeligvis de napolitanske prostituerte som altså ikke bare konkurrerte om å være den mest forførende kvinnen men også den dyktigste kokken. Chili er en kjent afrodisiaka, og den italienske peperoncini er akkurat passe pikant.

Derfor er spaghetti puttanesca ingen sterk opplevelse i den forstand. Men at den smaker mye og intenst er ingen tvil om. Til denne pastaen må vi nødvendigvis servere en vin fra Napoli-området.

Andre pastaretter finner du her

Den hvite Mastroberardino Novaserra Greco di Tufo gjør en meget god jobb. Den har nok fruktsødme til å møte så vel de salte aromaene fra ansjos, oliven og kapers som styrken i peperoncinien. Rosévinen Rosaura  fra samme område er ikke mindre enn forførende til.

Men en rødvin varmer kanskje enda bedre på denne tiden av året. Den lokale røde druen aglianico er i de beste utgavene for tanninrik for denne retten som må ha en saftig og svært myk rødvin. Men Mastroberardino Mastro Campania Rosso - også den laget av Mastroberardino, er ganske snill og med bra syre og god bærsødme. En vin som er like fristende som retten, men som krever at du ikke lar deg friste til å overdrive peperoncinien - for da blir det kræsj.

Spaghetti alla puttanesca med kapers

Spaghetti alla puttanesca med kapers

Fremgangsmåte

  1. 500 g fersk spagetti eller annen pasta som linguine eller penne
  2. Legg kapers i bløt i en god halvtime før bruk. Hell tomatene i et dørslag og la dem renne godt av.
  3. Varm oljen i en tykkbunnet panne på middels varme. Den må imidlertid ikke bli for varm.
  4. Tilsett hvitløk, ansjos og peperoncini og la småfrese i ca fem minutter under stadig omrøring. Hvitløken skal bli myk men ikke brent og ansjosen skal smelte.
  5. Tilsett de grovhakkete olivenene. Deretter tomatene.
  6. Rør godt og ha i kapersen. La trekke noen minutter. Smak eventuelt til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft.
  7. I mellomtiden har du kokt spaghettien. Skru opp varmen og tilsett den godt avrente pastaen samt de finhakkete urtene i sausen.

Bland godt og server umiddelbart med brød til å "suge" opp all sausen.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her